Banning

Banning

Er ord som «Dæven» og «Hekkan» banning?Kriss

Spørsmål og svar

Lurer du på noe? Flere Spørsmål & Svar finner du under Påfyll.

Vil du sende inn ett spørsmål gjør du det under Kontakt Oss.

Hei Kriss!

Når du spør om enkelte ord er banning eller ikke, er det alltid lurt å sjekke hva disse ordene egentlig betyr. Hvis vi tar «dæven» først, så er dette en omskrivning av «djevelen». Det er et gresk ord (diabolos) som tilsvarer det hebraiske navnet «Satan», som betyr «anklager» og «motstander», her i betydningen Guds motstander og den som anklager Gud (se for eksempel 1 Mos 3,1-5).

Når du spør om enkelte ord er banning eller ikke, er det alltid lurt å sjekke hva disse ordene egentlig betyr.

Uttrykket «hekkan» er  jeg litt mer usikker på opprinnelsen av. Så langt jeg har funnet ut, er det et kraftuttrykk fra Stavanger-kanten som brukes på lik linje med «helvete». Det er da ikke så utenkelig at «hekkan» er en omskrivning av nettopp helvete. Dette er, som du sikkert kjenner til, et sted for de som lever under evig fordømmelse av Gud. Men for den som tror på Jesus Kristus, tok han den fordømmelsen på seg (se Joh 3,16-18; Rom 8,1).
Ut fra denne refleksjonen rundt «dæven» og «hekkan», må jeg nok konkludere med at de er banneord. Jeg kan forstå at vi av og til trenger ord som understreker det vi ønsker å si, men hvorfor påkalle djevelen og hans hjemmeadresse av den grunn?

Lykke til med å finne noen gode ord som ikke gir flau smak i munnen, etterpå!

p>

Ill. foto: Oberazzi on flickr.com