Barabbas’ påske

Barabbas’ påske

Opprøreren Barabbas var arrestert, og ventet på straffen sin. Men et møte med en fremmed mann ga ham livet i gave.

Bibelske personer

Hver dag denne påsken vil vi fortelle om påskebudksapet ved å ta utgangspunkt i forskjellige bibelske personer.

Les også: Profetens påske

«Gi oss Barabbas fri»var nok de siste ordene Barabbas hadde ventet å høre den dagen. Han satt fengslet, for han hadde vært med på et opprør og begått et mord, og i tillegg var han en røver. Og slikt ble det ikke sett mildt på, såpass visste han.

Det var ikke usannsynlig at han ville bli henrettet i løpet av den neste uka, og han hadde i alle fall aldri trodd at navnet hans ville dukke opp i samme setning som ordet «fri» igjen.

Det var hans navn de ropte. Folket hadde talt

Men det var  før han møtte Jesus. Nå var plutselig alt snudd på hodet. De hadde stått der, side om side, og folket skulle velge hvem av dem som skulle bli gitt fri. Barabbas hadde ikke særlig stor tro på at dette ville gå hans vei, folket visste jo hva han hadde gjort.

Men så, nærmest som en gave ovenfra, stod han der plutselig som en fri mann! Det var hans navn de ropte. Folket hadde talt. De lot ham gå, til tross for alt det han hadde gjort!

Og tilbake stod Jesus. Barabbas hadde hørt rykter om ham. Hvem hadde ikke det? Ryktene sa at Jesus hadde helbredet lamme, gitt blinde synet tilbake, drevet ut onde ånder og til og med reist folk opp fra de døde!

Barabbas stusset litt på det. Hvorfor ville folket la ham gå fri i stedet for Jesus? Det ga ikke mening. Jesus virket jo som en mye bedre mann enn han selv.

Møtet med denne Jesus hadde gitt ham livet i gave

Ut fra det  Barabbas hadde hørt var det ingenting av det Jesus hadde gjort som fortjente pisking, og i alle fall ikke korsfestelse. Det var liksom noe som ikke stemte. Jesus virket jo som en uskyldig mann, og det virket feil at han skulle straffes når han ikke hadde gjort noe galt.

Den uskyldige Jesus ble dømt som en kriminell. Mens han selv, som var kriminell, fikk forlate fengselet som om han hadde vært uskyldig.

Det var mange ting som ikke ga mening for Barabbas. Og det var mange spørsmål som surret rundt i hodet hans denne dagen.

Men én ting visste han: Det var Jesus som ble ført bort for å piskes og korsfestet, mens han selv fikk gå bort som en fri mann. Møtet med denne Jesus hadde gitt ham livet i gave.

Foto:© jinga80 – Fotolia.com