Bibelen og hipstere

Bibelen og hipstere

Bibelen har kanskje ikke så mange hipstere med feite briller og sånt, men den er full av folk som turte å stikke seg ut fra mengden.

Hipstere, bibelen er full av hipstere.

Nei, ikke en sånn hipster med feite briller, bukseseler og fyldig skjegg nødvendigvis. Tenker heller på folk som turte å stikke seg ut fra mengden, som ikke alltid gjorde som alle andre.

Her har du blant mange Daniel og kompisene hans som nektet å spise maten de ble servert hos kongen i Babylon eller bøye seg for å tilbe kongen som en gud. Eller ta Esekiel for eksempel, profeten som fikk beskjed om å gjøre noen helt merkelige tegn for folket i byen, som å lage seg en miniatyrby for så å gå til angrep på den, eller steke brød på kumøkk et helt år (Esek 4).

Ser du på Jesus, tenkte han ganske ulikt kulturen rundt seg også. Jeg vil påstå at han var hipsteren over alle hipstere, ikke på grunn av klesstilen eller maten og drikka hans, men på måten han var på og behandla folk. Og selvfølgelig måten han sto opp igjen fra døden på da.

Ikke bare lett å være hipster i Bibelen

Til felles for disse folka er at de blir huska som helter, selv de som ikke nødvendigvis fikk til alt eller hadde bare suksess i livet. Det er faktisk ganske typisk at det ikke er bare lett å være en hipster i Bibelen. Daniel og gjengen ble for eksempel  møtt med ganske tøff motstand.

Og kanskje kan det være sånn i dag også, at man får noen rare blikk eller verre om man velger annerledes enn andre, enten de andre er kristne eller ikke. Kanskje du har opplevd nettopp det nå i russetida? Men det er kanskje greit, eller for å sitere hipster-hiphoper Lecrae i sangen It is what it is: «I’m getting wiser with more age, and realizin’ some gonna hate, and that’s okay».

For selv om det kan være vanskelig, vil det også være sånn at det er folk som tenker annerledes og gjør ting annerledes kombinert med en god dæsj kjærlighet og gudsfrykt som kan endre ting og få til nye ting. Er du en av dem?