Da Jesus møtte disiplene ved Tiberiassjøen

Da Jesus møtte disiplene ved Tiberiassjøen

Disiplene forsto ikke hvem Jesus var og hva som hadde skjedd like foran øynene på dem. Likevel møter Jesus disiplene der hvor de er, verken med bebreidende ord eller et oppgitt blikk.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Dagens bibeltekst er hentet fra Bibelselskapets 2011-oversettelse.

I fortellingene om Jesu liv på jorden nærmer vi oss nå slutten. Dette skjer bare dager etter at Jesus stod opp fra de døde og dette er tredje gangen disiplene treffer ham etter oppstandelsen.

Litt senere skriver Paulus til menigheten i Korint om Jesu oppstandelse i 1. Kor 15:14 «Men er ikke Kristus stått opp, da er vårt budskap tomt, og deres tro er også tom». Det er sterke ord om meningsløsheten med kristendom uten Jesu oppstandelse.

Forkomne disipler

Men det er ikke tonen blant våre venner disiplene her. Senere skulle de gi livet sitt for denne troen, men nå virker de litt… forkomne. Er du ikke enig? De hadde altså møtt Jesus to ganger etter hans død og oppstandelse, men tenker altså at litt fisking nok er det beste nå. Vel.

Hadde Jesus valgt feil folk når hans budskap skulle spres over hele jorden?

Nei. Jesus velger aldri feil. For å fullføre denne andakten skikkelig trengs det at du leser bibelteksten som kommer rett etter der den over slutter. Den handler om når Jesus spør Peter tre ganger om han elsker ham. Peter gis med andre ord muligheten til å svare bekreftende, om enn skjelvende, ja på det. Tre ganger. Han som tre ganger nektet at han kjente Jesus før han skulle korsfestes.

En enkel og fantastisk fortelling

Bildet begynner imidlertid her. Jesus kommer ikke med bebreidelse til sine venner. Han hjelper dem i fiskingen. Han har forberedt hva som skal skje, bålet han har tent har faktisk brent såpass lenge at det er blitt glør nok til matlaging. Han vet hva de trenger og gir dem det: mat. Helt enkelt nystekt brød og fisk etter en natts fisking.

Det er noe nydelig med denne enkle og fantastiske fortellingen. Verdenshistoriens største begivenhet har nettopp skjedd rett foran nesa på disiplene; Guds sønn ble menneske, døde og sonet for alle menneskers synder og viste seg som seierherre da han ble reist opp fra de døde.  De drar imidlertid ut og fisker og det fantastiske er at Jesus møter dem nettopp der. I øyenhøyde. Ikke med bebreidende ord eller et oppgitt blikk.

Jesus vil møte deg og

Slik er Jesus i møte med deg også. Han har ordnet alt som trengs til din frelse og vil gi deg håpet om evig liv, på grunn av det han selv har gjort for deg. Når du roter deg bort i synd, velger aktivt bort hans vilje eller bare er litt forkommen, lik disiplene, så kommer han deg i møte. I øyenhøyde. Han vil minne deg om hva han har gjort, gi deg det du trenger og ber deg enkelt følge ham.

Jon Olav Selstø

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Dagens bibeltekst er hentet fra Bibelselskapets 2011-oversettelse.