Da ord ble til tro

Da ord ble til tro

Hvordan kan jeg tro på en Gud jeg ikke kan se?

Andakt

Denne andakten er skrevet av Astrid Rydland Aasen.

Av og til lurer jeg veldig på hvordan jeg kan tro på Jesus, på en Gud jeg ikke kan se. Det er det flere som har gjort før meg!

Jeg skal fortelle om en historie i Bibelen som handler om et spesielt møte Jesus hadde med to av disiplene sine (hele historien står i Lukas 24,1-34).

Noen dager etter at Jesus hadde blitt korsfestet, var to av disiplene hans på vei til en landsby som heter Emmaus. De gikk og diskuterte ryktene som hadde begynt å spre seg om at Jesu grav var funnet tom, og lurte litt på hva de skulle tro.

De forsto ikke at det var Jesus

Mens de snakket,  kom Jesus og ble gående sammen med dem, men de forsto ikke at det var ham. Jesus spurte hva de snakket opp, og disiplene fortalte blant annet at de virkelig hadde håpt at Jesus var Messias, han som skulle sette Israel fri. De var tydelig skuffet over at dette ikke hadde skjedd, og nå var alt håp ute, for nå var han jo død.

Hadde jeg vært Jesus (takk og lov for at jeg ikke er det), hadde jeg nok vært fristet til å bare si rett ut hvem jeg var, gjerne med et lite «ta-da!» etterpå. Men Jesus tok (som han som oftest gjør) et annet valg enn det vi kanskje ville gjort.

Han skulle sette dem virkelig fri

Jesus begynte rett og slett å legge ut om hva som sto om Messias i Skriften, fra Moses til profetene. Han brukte Guds eget ordog pekte på alle stedene der det står at Messias skulle dø og stå opp igjen for å kunne frelse menneskene, sette dem virkelig fri, ikke bare fri fra okkupasjon.

Da det led mot kveld, ble Jesus med de to mennene hjem. Før de skulle spise, ba Jesus for maten og brøt brødet, slik som han hadde gjort på skjærtorsdag, bare noen dager tidligere.

Da forsto disiplene plutselig hvem han egentlig var

Da forsto disiplene plutselig hvem han egentlig var. Men i samme øyeblikk de forsto dette, ble Jesus usynlig igjen. Da sa disiplene sa til hverandre: «Brant ikke hjertet i oss da han talte til oss på veien og åpnet skriftene for oss?».

Jeg synes det er fint at Jesus ikke bare avslørte hvem han var. For denne fortellingen viser oss så tydelig at det er Guds ord som kan skape tro i oss. Jesus stolte på at det ville være nok til at disiplene kunne tro at han virkelig var Messias, og at han hadde stått opp igjen.

Nå trodde de!

I løpet av denne dagen ble alt nytt for disse to disiplene. Nå trodde de at Jesus hadde stått opp. De trodde også at han var Messias. Alt var blitt nytt gjennom at de fikk høre Guds ord.

Vi har også mulighet til å høre og lese Guds ord, nemlig Bibelen. Med dette har vi muligheten til at alt kan bli nytt – hver eneste dag! Bruker du den muligheten?

Andakt

Denne andakten er skrevet av Astrid Rydland Aasen.