Den gamle skomakeren

Den gamle skomakeren

Den fattige russiske skomakers største ønske var å møte Jesus.

En av de tinga jeg liker aller mest med advents- og juletid er at det er den tida på året hvor vi får være sentimentale. Det er tida da det er sosialt akseptert å se Tre nøtter til aksepott for 17. gang, og gjøre alle de andre tinga du gjorde når du var liten.

Likevel er det vel ikke til å stikke unna en stol, at for de fleste av oss er ikke juletida det den en gang var. Vi bruker ikke lenger hele desember på å spørre mor om det er ”lenge igjen til julaften nå?”, og vi har ikke konstant mageknip fordi vi er så spente på hva som ligger under treet om julekvelden.

Men ute er det kaldt, så den fattige skomakeren ber dem inn, alle sammen

Glemmer vi litt hva julen egentlig handler om? Kanskje kan fortellingen om Den gamle skomakeren minne oss på ny:

…Den gamle skomakeren hadde mistet både kone og barn, og nå var han helt alene. Han jobbet dagen lang med å lappe sko, og når kvelden kom brukte han å lese i den eneste boka han eide, Bibelen. Her leste han om Jesus, som han så gjerne vil få møte!

En kveld er det er nesten som han synes å høre Jesus si at han kommer på besøk neste dag. Men dagen etter er de eneste han møter en gammel snømåker, ei ung mor og det lille barnet hennes som fryser så fælt, en fattig epletjuv og torgkona som jager han.

Alle passerer tilfeldigvis skomakerbutikken. Men ute er det kaldt, så den fattige skomakeren ber dem inn, alle sammen. Han har varme i peisen og deler av det lille han har, en matbit og varm te og et par nye sko til den lille.

Jeg har vært hos deg i dag, Adjevtij

Etter de siste besøkende er gått, er det som om den gamle igjen hører en røst. ”Jeg har vært hos deg i dag, Adjevtij”. Skomakeren unnskylder seg voldsomt. At Herren skulle ha vært her, også la han ikke merke til det! Men Jesus forteller at han var hos ham i disse som trengte mat og varme og omsorg…

Jesus kom til jord! For 2010 år siden kom han til mennesker som trengte mat, varme og omsorg; og invitasjonen hans vedvarer i dag:

”Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, så vil jeg gi dere hvile” (Matt 11,28).

(”Den gamle skomakeren” er en novelle av Leo Tolstoj og du kan lese den her.)