Du skal ikke stjele

Du skal ikke stjele

Det finnes flere måter å stjele fra seg selv og andre.

Andakt

Dagens andakt er skrevet av Eyvind Olafsrud. Han er 23 år, kommer fra Kristiansand, og studerer bibeloversettelse ved Misjonshøgskolen i Stavanger. (Og i tillegg jobber han altså på Kiwi noen timer i uka…)

I år har jeg jobbet noen timer i uka på en Kiwi-butikk i Stavanger. Masse folk er innom hver eneste dag og handler på butikken vår. Av og til hender det at noen mennesker kommer inn og stjeler varer. Jeg blir like trist hver gang jeg hører om det. Stjeler folk virkelig her i verdens rikeste land? Hva får dem til å gjøre dette? Fattigdom, adrenalin-kick, grådighet? Sikkert alle disse grunnene.

Hvorfor sa Gud  i de ti bud at vi ikke skulle stjele fra hverandre?Jeg tror det er flere grunner for tyveri, og at budet om å stjele ikke bare handler om penger og ting.

Det finnes andremåter å stjele på enn ting og penger

Lønn for strevet  vårt er en viktig motivasjon for at vi skal arbeide. Vi hjelper foreldrene våre med oppgaver hjemme, og får ukepenger i belønning. Eller så har vi en sommerjobb med å selge aviser eller å jobbe i butikk. Og vi får penger som belønning.

Men hva om noen stjal pengene dine hver gang du fikk ukelønna di? Dersom man ikke finner tyven, men fortsetter å miste pengene, er man ikke like gira på å jobbe for at andre skal få pengene. Og det er riktig at vi får lønn for arbeidet vi gjør.

Det finnes andre  måter å stjele på enn ting og penger. Gutter, når vi ser på jenter for å bli kåte, eller simpelten å nyte synet av pupper eller rumper, så stjeler vi fra jenters verdighet og fra deres ektemenn eller framtidige ektemenn. På samme måte som en butikktyv stjeler ting som ikke er hans, er det når vi gjør dette med jenter. Det er viktig å poengtere at jeg snakker om dette fordi det kan hjelpe med å åpne øynene våre. Vi gutta har ingen rett til å se på jenter som nytelsesmiddel.

Når vi blir gift, skal vi få lov til å se på vår egen kone.

Jeg skriver denne andakten av kjærlighet til dere brødre og søstre

Grunnen til at  jeg tar dette opp er fordi sommeren er kommet. Og med den kommer varme og mindre klær.

Jeg skriver denne andakten av kjærlighet til dere brødre og søstre. På samme måte som tyveri av ting og penger raner oss fra verdighet og økonomisk selvstendighet, slik rammer urenhet i sinnet vår renhet og integritet som menn.

For meg selv , så ber jeg stadig om at jeg skal se på jenter som søstrene mine, om beskyttelse i sinnet mitt. Selv takler jeg ikke internett eller tv sent på kvelden, jeg er for svak. Jeg er åpen og ærlig med to gode venner og brødre, og vi støtter og ber for hverandre, og gir tilgivelse til hverandre i Jesu navn.

Bønn

Far, takk at det er din godhet som driver oss til omvendelse. Hellige Ånd, gi oss nye øyne så vi kan se slik du ser på mennesker rundt oss. Gi oss et nytt sinn, så vi tenker annerledes enn de som ikke kjenner deg. Amen.

Jeg innser at denne andakten først og fremst går til gutta, men håper at den kan øke forståelse og solidaritet hos våre søstre også.

Med et ønske om renhet og godhet blant oss søsken, god sommer folkens!