En venn i ørkenen

En venn i ørkenen

David er kanskje hovedpersonen i denne bibelteksten, men uten Jonatan er det langt fra sikkert at det ville vært noen stor David i det hele tatt.

Bibelske personer

Bibelen er full av personer som vi har hørt mye og litt mindre om.I denne serien møter du noen av disse menneskene i en litt annerledes setting enn du kanskje forventer.

I første Samuels bok møter vi Kong Saul, hans sønn Jonatan og David – som er kongens tjener, svigersønn og Jonatans nære venn. Det er ofte David vi hører om, men la oss flytte fokuset over på Jonatan. Hvem var denne unge mannen, og hva kan vi lære av ham?

Vi møter disse  tre karene i et nokså alvorlig drama der liv står på spill og liv blir tatt. Kong Saul er så misunnelig på sin svigersønn, David, at han setter store ting i bevegelse for å få ham drept. David må flykte – og det vel og lenge. Midt i denne flukten for å overleve spiller Jonatan en ekstremt viktig rolle.

Kanskje har du og jeg en venn som befinner seg i ‘ørkenen’?

Jonatan har blitt  så glad i David at han har fått ham så kjær som sitt eget liv. Jonatan viser sin kjærlighet til David i ord, og beviser at han mener det i handling. David får av Jonatan det han trenger: hans kappe, hans stridsklær, sverd, bue og belte. «Alt det du ønsker, vil jeg gjøre for deg», sier Jonatan til David. Jonatan er modig – han går så langt for Davids skyld at han setter sitt forhold til sin egen far, selveste Kongen, på spill.

Rømningsferden varer og varer og David begynner etter hvert og miste motet. Han befinner seg i ørkenen da Jonatan drar dit ut – møter ham, og hjelper ham å hente nytt mot hos Herren.

David er kanskje  hovedpersonen i denne bibelteksten – men uten Jonatan er det langt i fra sikkert at det ville vært noen stor David i det hele tatt. Det er ikke nødvendigvis viktig å være den synlige, men kanskje heller den støttende. Kanskje har du og jeg en venn som befinner seg i ‘ørkenen’ og kunne trengt litt hjelp til å hente nytt mot hos Herren?

Foto:Wasim Raja @ flickr