De gode nyhetene om frelserkongen var ment for hele verden

De gode nyhetene om frelserkongen var ment for hele verden

Gud ledet vismennene til seg, selv om de verken var jøder eller kjente til Gud.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Bibelteksten finner vi i Matteusevangeliet 2,1–12:

Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tiden Herodes var konge, kom noen vismenn fra Østen til Jerusalem og spurte: «Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi har sett stjernen hans gå opp, og vi er kommet for å hylle ham.»  Da kong Herodes hørte det, ble han svært urolig, og hele Jerusalem med ham.  Han kalte sammen alle overprestene og folkets skriftlærde og spurte dem ut om hvor Messias skulle bli født.  «I Betlehem i Judea», svarte de, «for slik står det skrevet hos profeten:
   Du Betlehem i Juda land er slett ikke den ringeste av fyrstene i Juda.
 For fra deg skal det komme en fyrste
 som skal være hyrde for mitt folk Israel.»
  Da kalte Herodes vismennene til seg i all stillhet og spurte dem nøye ut om tiden da stjernen hadde vist seg.  Så sendte han dem til Betlehem og sa: «Dra av sted og forhør dere nøye om barnet! Og når dere har funnet det, så meld fra til meg, for at også jeg kan komme og hylle det.»  Da de hadde hørt kongens ord, dro de av sted. Og se, stjernen som de hadde sett gå opp, gikk foran dem inntil den ble stående over stedet der barnet var. Da de så stjernen, ble de fylt av jublende glede. De gikk inn i huset og fikk se barnet hos moren, Maria, og de falt på kne og hyllet ham. Så åpnet de skrinene sine og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra. Men i en drøm ble de varslet om at de ikke måtte vende tilbake til Herodes, og de tok en annen vei hjem til sitt land.

Du kan også lytte til andakten her:

Tre menn i fargerike klær, kroner og turbaner. Bøyd over krybben til Jesusbarnet mens de holder fram kostbare gaver. Kanskje med en kamel eller to i bakgrunnen. Slik er vi er vant til å se vismennene fra julefortellingen. Men hva vet vi egentlig om disse mystiske mennene, som hadde reist langveis fra for å hylle den lille babyen?

Vismennene

Det er ikke mye vi får vite i disse versene fra Matteus’ evangelium.

Vismennene kalles ofte «de hellige tre konger», selv om vi verken vet hvor mange de var eller om de var konger. Vi vet heller ikke hvor langt øst de hadde reist fra.

Noen gjetter dagens Irak, andre tror de var persiske (fra Iran), eller kanskje at de reiste helt fra India. Men det vi vet forteller en spennende og dramatisk historie om noen som dro ut på en lang reise fordi de hadde sett en stjerne, og på en eller annen måte visste at den tilhørte jødenes konge.

Møtet med Kong Herodes

Vismennenes første stopp var naturlig nok slottet i Jerusalem.

Der møtte de Kong Herodes, en mann som er kjent for å være så paranoid at han drepte flere familiemedlemmer og andre han mistenkte at prøvde å stjele makten fra ham.

Det er derfor ikke overraskende at han ikke likte tanken på en ny konge i Israel, og vi ser hvordan han prøvde å manipulere vismennene ved å snakke med dem i all stillhet, og be dem rapportere tilbake om hva de fant slik at han også kunne «komme og hylle» barnet.

Til Betlehem

De jødiske skriftlærde og den lysende stjernen ledet vismennene til dit den lille kongen egentlig var, huset Maria, Josef og Jesus bodde i i Betlehem.

Vismennenes reaksjon er en stor kontrast til den Herodes hadde da han hørte om kongebabyen, for det står at de ble «fylt av jublende glede» da de kom fram.

Vismennene må ha vært noen av de første som så Jesus for den han egentlig var, og de falt på kne og rakte fram dyre gaver som var en konge verdig.

Noen mener at gavene er symboler på livet Jesus ville leve. Gull passer til en konge. Røkelse brukes ofte av prester. Og myrra brukes blant annet til å salve døde, kanskje fordi Jesus en dag skulle dø på korset.

Frelse for hele verden

Vi har mange grunner til å beundre vismennene. De så et tegn, og var villige til å gå ut av komfortsonen og reise langt hjemmefra fordi de hadde et håp om å finne noe helt spesielt.

Selv om de ikke var jøder, og antakeligvis kjente lite til Gud, viste Gud seg for dem og ønsket å gi dem et møte med ham selv.

De gode nyhetene om frelserkongen var ment for hele verden, og vismennene viser oss dette!

 

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen