Gjeternes jul

Gjeternes jul

En helt uvanlig natt på jobb. En natt som forandret verden.

Bibelske personer

Denne julen vil iTro fortelle om juleevangeliet fra en litt annen vinkling, ved å fokusere på hvordan det må ha vært for noen av de personene som på forskjellige måter opplevde hendelsene på nært hold.

Du sitter ved bålet og småprater med kollegene dine, under en vidstrakt stjernehimmel. Lener deg på staven, småtrøtt og sliten etter en lang dag. Løfter hodet av og til for å lytte eller speide ut i mørket etter truende villdyr.

Rundt deg ligger  sauene. Natten er rolig. Du lener hodet bakover og ser på nattehimmelen. Hele universet brer seg ut over deg, en bunnløs hvelving av funklende stjerner. Det er sjelden man føler seg mindre enn når man lar blikket hvile på stjernehimmelen. Og det er sjelden man føler seg mer i ett med naturen.

Og så, plutselig,  skjer det noe. Ikke de truende lydene fra et farlig dyr, og ikke fjerne skrik og skrål fra byen som er full av tilreisende. Nei, det er noe helt annet. Lyset fra bålet, som øynene dine har blitt vant til i nattemørket, falmer i det et mye, mye sterkere lys flommer over marken. Et varmt, mykt, strålende lys.

Hva vil et himmelsk vesen med deg?

Du hopper til. De andre gjør det samme. For der, helt plutselig, står det en lysende skikkelse. En engel! Du har hørt om dem, så klart, men aldri tenkt at du noensinne skulle møte en. Det er skremmende, sprøtt, og du er livredd. Hva vil et himmelsk vesen med deg? Hva har du gjort?

”Frykt ikke!” roper engelen. Og merkelig nok kjenner du en slags ro. ”Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket:I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren.Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe.”

Hva er dette?  Det høres jo flott ut, men hvorfor du? Hvorfor forteller denne engelen noe sånt til dere? En flokk fattige gjetere? Er det meningen at dere skal gå og fortelle det til noen? Kongen?

Hele landskapet blir opplyst som om det er soloppgang

Og så dukker det opp flere. Stjernene virker svakere, og hele landskapet blir opplyst som om det er soloppgang, for hele himmelen dekkes av hundrevis av lysende skikkelser. Og de synger!

”Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i!”

Det er som  om hele jorden synger. Gresset, trærne, åsene rundt. Hele nattehimmelen jubler. Er det dette du har hørt om i synagogen? Er det dette profeten Jesaja fortalte om? Men hvorfor du?

Og nå løper dere. Mot stallene utenfor byen. Engelen snakket om en krybbe, det må jo være der? Dere er målløse, men ler og løper mens tårene renner. En frelser! Og dere fikk vite om det – fra engler!

Der ligger det.  Et lite, uskyldig, vakkert og nyfødt guttebarn. I en krybbe, akkurat som englene sa. En utmattet, men lykkelig mor. Og en sliten og oppspilt far. De har også møtt engler, kan de fortelle. Vanlige folk, akkurat som dere. Helt vanlige, ordinære mennesker. Og en ekstraordinær hendelse.

En natt som skulle forandre hele verden. For alltid.

Ill.foto:  AfghanistanMatters på Flickr.com