Josefs jul

Josefs jul

Dama kom hjem med bolle i ovnen – og han var ikke engang bakeren.

Bibelske personer

Denne julen vil iTro fortelle om juleevangeliet fra en litt annen vinkling, ved å fokusere på hvordan det må ha vært for noen av de personene som på forskjellige måter opplevde hendelsene på nært hold.

Josef hadde jobb. Han hadde sikkert skaffa seg hus, og han trivdes forhåpentligvis med karrieren og livet i Nasaret. Og han skulle gifte seg med drømmedama. Jeg tenker han gledet seg noe veldig.

Istedenfor fikk forloveden plutselig en bolle i ovnen. Og den var ikke engang hans!

Det er ikke  så lett å sette seg helt inn i Josefs situasjon uten å kjenne forholdene i Israel på den tiden, og for å være helt ærlig er jeg ingen ekspert på samfunnsforhold og sosiale normer i oldtidens Galilea. Men noe sier meg at det ikke er usannsynlig at den slags fort kunne ført til sladder og skeive blikk i det tradisjonelle samfunnet i småbyen Nasaret.

Hva slags jente er det du har funnet deg?

Uansett, og uavhengig av sosiale forhold, egentlig, må det ha vært skikkelig kjipt for Josef. Et realt slag i magen, faktisk, for hva sier det egentlig om deg når dama di kommer hjem gravid? Hva slags jente er det du har funnet deg? Og hvorfor kunne hun ikke heller prøvd å få deg til sengs?

Bibelen forteller oss  jo at Gud sendte en engel for å hindre at det ble noen langvarige knuter på tråden (Matt. 1,20-23). Engelen forklarte hva som hadde skjedd, og godt var det. For det hadde nok ikke vært så lett å tro på den sprø unnskyldningen til Maria sånn helt uten videre.

Men allerede før  engelen dukket opp, viste Josef at han var en skikkelig bra fyr. Han kunne laget et solid rabalder, men istedenfor valgte han det som etter forholdene virket som den beste løsningen for alle parter. Som god jøde kunne han jo ikke gifte seg med en jente som ikke var jomfru, men han ville bryte forlovelsen så stille og diskré som mulig, så Maria skulle slippe for mye pes fra lokalsamfunnet.

Heldig for han at han slapp å gjøre det. Han slapp å dumpe drømmedama. Og heldig for Maria at hun hadde funnet seg en så bra type.

Han er mannen bak kvinnen

For, folkens, Josef  er på mange måter helten vi ofte glemmer. Han er mannen bak kvinnen, så å si. Han giftet seg med Maria, og dermed tok han offentlig på seg farsansvaret for et barn som ikke var hans. Han ventet med å ha sex med kona til Jesus var født og Maria var klar (Matt. 1,24-25).

Og hvem tror  du hjalp Maria på den strabasiøse ferden til Betlehem? Hvem bar bagasjen, ordnet alt som måtte ordnes, støttet og trøstet den høygravide og utslitte Maria? Hvem tror du tørket svetten av pannen hennes, holdt henne i hånden mens hun ropte av smerte i nattemørket og kuttet navlestrengen på barnet som ikke var hans, men som var verdens frelser? Hvem tror du måtte sørge for reise, jobb og husrom når de måtte flykte til Egypt? Det var Josef.

Josef fra Nasaret. Jesu stefar, snekkeren. Marias ektemann, som gjorde mer enn det som var forventet. Josef, en skikkelig bra fyr.

Ill.foto:  DavidDennisPhotos.com på Flickr.com

Bibelske personer

Denne julen vil iTro fortelle om juleevangeliet fra en litt annen vinkling, ved å fokusere på hvordan det må ha vært for noen av de personene som på forskjellige måter opplevde hendelsene på nært hold.