Har du noen gang tenkt på hvor spesiell Jesu fødsel og omstendighetene rundt egentlig var?

Har du noen gang tenkt på hvor spesiell Jesu fødsel og omstendighetene rundt egentlig var?

Gud kom til jorden.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Luk 1,39-45

Noen dager senere dro Maria av sted og skyndte seg opp i fjellbygdene, til den byen i Juda hvor Sakarja bodde. Der gikk hun inn til Elisabet og hilste på henne.

Da Elisabet hørte Marias hilsen, sparket barnet i magen hennes. Hun ble fylt av Den hellige ånd og ropte høyt: «Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv. Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg? For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd. Og salig er hun som trodde, for det som Herren har sagt henne, skal gå i oppfyllelse.»

For meg er Jesu fødsel ofte bare den gamle kjente julefortellingen som jeg hører hver eneste jul. Dersom vi går inn i fortellingen, ser vi hvor sprø og surrealistisk den egentlig er.

Lukasevangeliet starter med fortellingen om Elisabet og Sakarja, som var gamle og barnløse. Sakarja møter en engel når han skal gjøre tjeneste i tempelet, og får beskjed om at Elisabet skal bli gravid. Gud vil velsigne dem med et barn, og sønnen deres skal tjene Gud på en spesiell måte.

Den unge jomfruen Maria får beskjed om at hun skal bli gravid og føde Guds egen sønn.

Som om ikke hendelsen med Sakarja og Elisabet er nok – gamle som de var, sender Gud en engel også til en annen kvinne som skal bli gravid, i en situasjon der det er helt utenkelig. Den unge jomfruen Maria får beskjed om at hun skal bli gravid og føde Guds egen sønn. Så sprøtt det må ha vært!

Besøket

Elisabet og Maria er slektninger, og engelen Gabriel forteller Maria at Elisabet også er gravid. Maria bestemmer seg for å besøke Elisabet, noe jeg jo kan forstå at hun har lyst til. Tenk at de begge har blitt velsignet med et barn fra Gud i magen!

Idet Elisabet og Maria møter hverandre, skjer det noe helt spesielt. Så langt jeg kan se tidligere i Lukas, visste ikke Elisabet noe om Marias svangerskap fra før. Men idet Maria kommer inn, sparker barnet i Elisabets mage på en helt spesiell måte, og hun blir fylt med Den hellige ånd.

Noe spesielt

Jeg har selv vært gravid to ganger, og med baby i magen kjenner man en god del spark og bevegelse etter hvert. Men jeg tror aldri jeg har opplevd at babyen i magen sparket som en tydelig respons på noe ”utenfor”. Babyen inni der vet jo på en måte ikke hva som skjer rundt mor.

Men Johannes i magen sparket altså av fryd da Maria kom inn i rommet med Jesus i magen! Det sier meg noe om at Jesu fødsel var noe langt mer enn den gamle og kjente fortellingen jeg ofte tenker at julen handler om.

Hva julen handler om

I Lukas 7 vekker Jesus opp en enkes sønn fra døden, og folket rundt gripes av ærefrykt. De lovpriser Gud og sier ”Gud har gjestet sitt folk.”

Og akkurat det er det julen og dagens bibeltekst handler om. Gud kom til jord og gjestet oss – hans folk, og med det fulgte velsignelse, fryd, glede, helbredelser og frihet.

La oss tenke litt ekstra denne julen på hvor stort det er at Gud kom og gjestet sitt folk. Selv en baby i magen sparket av fryd da han fikk oppleve dette.

Jon Olav Selstø

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen