Heiagjengen

Heiagjengen

Tusener av tilskuere heier skiløperne fram i løypa. Og Bibelen viser at vi også har en 'heiagjeng', som er med i troens løp i dag.

Andakt

Denne andakten er skrevet av Egil Sjaastad, ansatt på Fjellhaug internasjonale Høgskole i Oslo.

Neste helg er det Kollen-helg, der tusenvis av nordmenn vil dra ut i skogen og på stadion for å heie frem de norske skiløperne.

Under Holmenkollrennene settes de beste skiløperne på en enorm styrkeprøve: Avslutningsdistansen. Femmila for menn og tremila for kvinner. Jeg skjønner godt de løperne som sover dårlig natta før.

Ved løypa står tusenvis av mennesker. De heier løperne fram. Ved Frognersetra er det stappfullt. For hver runde løperne kjemper seg opp bakkene og fram til setra, møtes de av rytmiske heiarop.

På sisterunden må de «ned i kjelleren» for å hente det lille ekstra de har av energi! Da er ropene fra publikum er en sterk inspirasjon! «Hold ut! Gi litt ekstra!»

Vår heiagjeng

Kapittel 11 i Hebreerbrevet kalles «tros-kapitlet». Der skildres navngitte personer fra Det gamle testamentet. De har to ting felles. De var en gang med i troens løp. Og de har kommet fram. Seiersseremonien er i gang.

Hvorfor et helt kapittel om disse menneskene fra den gamle tiden?

Av en bestemt grunn: De er ‘heiagjeng’ for oss som er med i troens løp i dag! Det Bibelen forteller oss om dem, er som kraftige heiarop langs løypa vår. Det er som en sus gjennom lufta – av inspirasjon, trøst og oppmuntring.

Hebreerbrevet kaller dem «en sky av vitner»:

«Så la oss derfor, da vi har en så stor sky av vitner omkring oss, legge av alt som tynger, og synden som henger så fast ved oss, og løpe med tålmodighet i den kamp vi har foran oss … (Heb 12:1).

Heiagjengen vår har erfaring

De fleste som heier og brøler oppe ved Frognersetra, har selv aldri prøvd å gå en femmil eller tremil. De har aldri opplevd hvordan overarmer, legg- og lårmuskler kan protestere på den utladningen som skjer. Noen ganger har jeg tenkt at dødsslitne løpere nesten må bli irriterte når de hører uerfarne rope: «Stå på! Gi gass nå!» For sånt er lett å si for den som ikke har peiling på hvordan det føles.

Heldigvis: ‘Heiagjengen’ i himmelen har selv erfart hvor tøft løpet kan være. Bibelen gir mange glimt av deres tøffe kamp i ‘løypa’. Men de har en fantastisk erfaring å fortelle om. Den handler om Gud og hans løfter. Det var Gud selv som ville de skulle nå fram. Og hans løfter holdt!

Gi ikke opp i motbakkene! Snart er du framme!

En av ‘løperne’ i Det nye testamentet, apostelen Paulus, hadde en helt spesiell oppgave i sitt ‘løp’. Han var forkynner. Men i sitt aller siste brev skriver han en sterk trøst til deg og meg:

«Herren var med meg og ga meg styrke til å fullføre forkynnelsen» (2 Tim 4:17).

Beretningene om Paulus og de andre er Bibelens jublende heiarop til oss: «Regn med din frelser, så regner du rett!» Ja, de er mer enn heiarop. De er vitnesbyrd om at Gud er trofast.

Kjære iTro-leser: Uttrykket ‘Tro’ i «iTro» dreier seg om å rette sitt blikk opp mot ham som døde for deg. Det er ham heiagjengen vil vitne om. Det han gjorde for deg, holder. Løftene hans om nærvær gjelder fortsatt. Han er hos deg. Gi ikke opp i motbakkene! Snart er du framme!

Andakt

Denne andakten er skrevet av Egil Sjaastad, ansatt på Fjellhaug internasjonale Høgskole i Oslo.

Neste helg er det Kollen-helg, der tusenvis av nordmenn vil dra ut i skogen og på stadion for å heie frem de norske skiløperne.