Jakobs brev

Jakobs brev

ADVARSEL! Trives du godt i sofaen og ønsker ikke å bli utfordret av Gud, IKKE les Jakobs brev!

Dersom du derimot ønsker å lære Guds vilje med kristne menneskers liv: Åpne det, les og bli inspirert!

Brevet er skrevet av Jakob, Jesu bror. Han var leder for menigheten i Jerusalem. Som en av Jesu brødre ville ikke Jakob tro på Jesus i begynnelsen (Joh 7,5), men noe forandret seg i Jakobs liv. Noen tiår senere ble han drept i stedet for å gi opp troen på Jesus.

Jakob er opptatt av hvordan de kristne skal leve

Jakobs brev er sannsynligvis et av de eldste skriftene i Det nye testamentet, og ble antagelig skrevet mellom år 40 og 50 e.kr. Brevet er skrevet til ”de tolv stammer som er spredt omkring i landene”. Det vil si at Jakob skrev til jøder som var blitt kristne og bodde i Midtøsten. Dette betyr ikke at det som står der ikke gjelder oss. Guds ord er like viktig for oss å følge som for de kristne jødene for 2000 år siden.

Brevet inneholder en rekke formaninger (veiledninger) til de kristne. Jakob skriver ikke om de store, vanskelige ordene i kristendommen, men er opptatt av hvordan de kristne skal leve. Han ønsker å formidle de gjerninger som skal prege en kristen. Budskapet er at kristen tro må vise seg i kristen gjerning.

En skulle tro at dette gikk imot alt Paulus og Jesus lærte de første kristne, men en sammenligning av Bergprekenen (Matt 5-7) og Jakobs brev gir overraskende mange likheter. Prøv selv! Paulus skrev også om ”en tro virksom i kjærligheten” (Gal 5,2), om ”Åndens frukt” i den troendes liv (Gal 5,22) og om ”en tro som viser seg i gjerning” (2 Tess 2,11).

Jeg tror Jakob peker mot himmelen og smiler

Betyr det at vi må gjøre noe for å bli frelst? Nei! Men når vi tror, så skal det vi gjør være preget av at vi er Guds barn. Det er gjerningene som en følge av at du tror Jakob skriver om, ikke gjerningene som skal frelse oss. Det skal vises at vi er kristne, troen skal ha praktiske konsekvenser for livet ditt. Oppvekkende, eller hva?

Det kan være vanskelig å sette opp en disposisjon for hva Jakob skriver om. Han skriver litt hulter til bulter etter hva han ønsker å si om et hverdagslig sunt kristenliv. Utfordringene kommer på rekke og rad, utfordringer som veileder kristne til et liv i praktisk tilbedelse til Gud. Kristne skal ikke bare være noen som hører hva som står i Bibelen, men mennesker som faktisk gjør etter det som står der (Jak 1,22-25).

Brevet kan leses som om Jakob retter en stor pekefinger på oss og kjefter på oss. Men jeg tror Jakob peker mot himmelen og smiler mens han sier: ”Kom du, Guds barn, dette er veien Gud vil du skal gå på, livet Han vil du skal leve.”

Foto: Fotolia.com

Bøker i Bibelener iTros miniinnføring til NT (Det nye testamentet).

Vi håper du får lyst til å bli bedre kjent med den viktigste boka som noen gang er skrevet!

Noen utvalgte vers:
Jak 1,5
Jak 1,14-15
Jak 1,22-25
Jak 3,17-18
Jak 4,8
Jak 5,8
Jak 5,13