Jeg er livets brød

Jeg er livets brød

Det er Jesus som sier dette. Hva kan det bety?

eg er livets brød. Den som kommer til meg, skal ikke hungre, og den som tror på meg skal aldri tørste.
Joh 6,35

Jesus hadde gitt tusenvis av mennesker mat i massevis fra ei eneste nistepakke. Det var snart påske – jødene skulle minnes at Gud gjennom Moses for lenge siden hadde ført dem ut av Egypt. Han hadde sørget for dem hele veien, og gitt dem det de trengte hver dag. I ørkenen hadde de fått manna å spise. Nå viste Jesus at han hadde den samme makten som Moses, ja, han hadde enda større makt enn ham: Før folket i ørkenen fikk mat, sa Moses til Gud: ”Hvor skal jeg få kjøtt fra til hele dette folket? … Skal vi samle all fisken i havet så de får nok?” Da sa Gud at han skulle ordne den saken (4Mos 11). Men nå ordnet Jesus det selv.

Det skulle ikke bare mette for en liten stund

Dagen etter fulgte mange etter ham på grunn av dette. Det var da Jesus sa at Gud hadde et annet brød å gi dem. Dette brødet ville overgå både mannaen i ørkenen og det brødet han hadde gitt dem dagen før. Det skulle ikke bare mette for en liten stund. ”Jeg er det levende brød som er kommet ned fra himmelen. Den som spiser av dette brødet, skal leve til evig tid.” Han sa om seg selv det Gud hadde sagt for lenge siden i Jesaja 55: ”Hør, ja bare hør på meg, så skal dere få spise det som godt er …”

De som hørte det, syntes det minnet om kannibalisme

Han gjorde det så enkelt. Dagen i forveien kunne folk bare sitte og ta imot maten som disiplene delte ut. På samme måte sa han nå at det bare var å ta imot – spise – hans kropp og blod. De som hørte det, syntes det minnet om kannibalisme. Vi som leser, forstår hvor bokstavelig han mente det: “Det brødet jeg vil gi, er min kropp, som jeg gir til liv for verden.” Han ville overgi sin kropp og sitt blod til døden for at alle som tror på ham, skulle få leve. Og i nattverden får vi faktisk helt enkelt ta imot – ja, nettopp – hans kropp og blod. Det er brød som gir evig liv! Man kan velge å takke nei, men da takker man også nei til Livet. Livet med stor L.

”Hvorfor bruker dere penger til det som ikke er brød, og lønnen for deres arbeid til slikt som ikke metter?” Sier Gud i Jesaja 55,2. Hvordan prioriterer du?

Ill.foto: looseends på flickr

«Jeg er…» er en serie i syv deler basert på Jesu syv utsagn i Johannesevangeliet.

Dagens sitat er:
Jeg er livets brød.Joh 6,35