Hvordan kan jeg svare skikkelig?

Hvordan kan jeg svare skikkelig?

Tips til en som driver en kristen blogg.

«Eg driver en kristen blogg der eg skriver om Jesus og Gud, men eg får mange tilbakemeldinger der folk sier at vi kristne er hjernevasket og at vi tror på noe som ikkje finnes. Eg lurte på om eg kunne få noko tips for kos eg kan svare skikkelig og for tema eg kan skrive om.»

Hei!

Takk for hyggelig mail! Så flott at du driver en kristen blogg, og at du er frimodig og skriver om det kristne budskapet. Jeg vil gi deg noen refleksjoner som jeg håper kan bli til litt hjelp.

Det Nye Testamente har mye å si om hvordan vi som kristne bør svare når noen utfordrer troen vår. Paulus skriver for eksempel: ”La alt dere sier være vennlig, og la det ha salt og kraft, så dere vet hva dere skal svare hver og en.” (Kol 4,6). De første kristne ble ofte utsatt for stygge ord og feilaktige påstander. Men både Paulus og Jesus var tydelige på at man måtte tilgi, og svare vennlig tilbake.

Men Paulus skriver også at ordene våre må ha ”salt og kraft”. Det er med andre ord viktig å gi et kraftfullt vitnesbyrd om troen. Apostelen Peter sier det slik: ”Vær alltid klare til forsvar når noen krever dere til regneskap for det håp dere eier.” (1 Pet 3,15). Jesus gav imidlertid ingen illusjoner til oss som er hans disipler: ”Kast ikke deres perler for svin”, sa han (Matt 7,6). Noen motstandere er rett og slett bare ute etter å kritisere og rakke ned på troen. Da må man vurdere om det i det hele tatt er noe poeng i å gå inn i en debatt med dem.

Noen gode bøker som kanskje kan gi deg litt videre inspirasjon

Du spør om tips til tema å skrive om, i forbindelse med spørsmålet om kristendommen virkelig er sann, og om Gud eksisterer. Dette er et veldig stort felt, men jeg vil gi deg et slags svar ved å vise presentere noen gode bøker som kanskje kan gi deg litt videre inspirasjon.

1) Den britiske, grunnlærde professoren N. T. Wright har skrevet boka”Ganske enkelt kristen”. Dette er ei lettlest bok som viser at kristendommen gir god mening; Jesus var virkelig den han sa at han var: Israels konge, vår frelser. Derfor kan vi også stole på at vårt framtidshåp, Guds rike, vil oppfylles.

2) Stefan Gustavsson har skrevet boka”Kristen med god grunn”. Dette er ei grunnbok i trosforsvar. Her behandles en lang rekke temaer: Det ondes problem, forholdet mellom tro og fornuft, Bibelens troverdighet, hvorfor universet eksisterer osv. Her vil du finne mange gode argumenter for den kristne troen.

3) Bjørn Are Davidsen står bak boka”Da jorden ble flat” . Her tar han oppgjør med mytene om middelalderen: At kirken brukte Bibelen som naturvitenskapsbok og forfulgte vitenskapsmenn, at kristne mente at jorda var flat osv. Dessverre er det nok mange i vår tid som avviser kristendommen nettopp på grunn av slike myter.

Til slutt vil jeg nevne et par gode, men noe mer avanserte, bøker av kirkehistorieprofessor Oskar Skarsaune.”Den ukjente Jesus” gir en faglig drøftning av de historiske skriftene som forteller om Jesus. Skarsaune viser at Bibelens framstilling av Jesu liv og gjerning er troverdig.”Skaperkoden” drøfter forholdet mellom naturvitenskap og kristen tro. Skarsaune viser at evolusjon og kristendom kan passe godt sammen, og at den fysiske oppbygningen av universet peker i retning av at en skaper står bak.

Jeg håper at dette var litt til hjelp for deg. Gud velsigne deg videre i blogg-arbeidet ditt!

Hilsen Hallvard

.foto: Oberazzi on flickr.com

Svaret er skrevet Hallvard Jørgenen, han er prest.

Lurer du på noe? Flere Spørsmål & Svar finner du underPåfyll.

Vil du sende inn ett spørsmål gjør du det tiliTro@nlm.no