Løp for å vinne!

Løp for å vinne!

Hva har Paulus og Petter Northug til felles?

Da 12 dager med publikumsfest var over, hadde Northug skaffet seg medalje i alle de fem øvelsene han var med i – tre gull- og to sølvmedaljer. Han gikk for å vinne! Han har vært målrettet, og for å vinne har han måtte prioritere hva han har brukt kreftene sine på og fokusert på det som får han fremover.

Jeg løper derfor ikke uten å ha et mål

I 1 Kor  9,24-27 leser vi om et løp som vi alle er med på. Det er ikke ski-VM med gullmedaljen som seierspris, men det er et løp hvor seiersprisen er evig liv.

”Vet dere ikke at på stadion deltar alle i løpet, men bare én får seiersprisen? Løp da slik at dere vinner den! Alle som deltar i kamplekene, må nekte seg alt. De gjør det for å vinne en seierskrans som visner, vi for å vinne én som aldri visner. Jeg løper derfor ikke uten å ha et mål. Jeg er heller ikke lik en nevekjemper som slår i løse luften. Nei, jeg kjemper mot meg selv og tvinger kroppen til å lystre, for at ikke jeg som har forkynt for andre, selv skal falle gjennom.”

Vi ser at det er to ting som styrer Paulus sitt liv

Det viktigste av  alt er å nå målet – vinne seierskransen! Det er en illusjon å late som om det ikke er noe som kan hindre deg i å nå dette målet. Bibelen nevner ikke bare ytre motstand og djevelen. I denne teksten står det at du også må kjempe mot deg selv. For å vinne er det noen ting du må nekte deg, noe du må velge bort og kjempe mot. Det å bevare troen og leve sammen med Jesus er altså ikke noe som bare kommer av seg selv. Du må gi Jesus rom og la den Hellige Ånd få virke i deg.

Hvis vi ser sammenhengen som teksten står i, ser vi at det er to ting som styrer Paulus sitt liv. Han er villig til å gjøre alt for at andre skal bli frelst (9,22), og at han selv skal få del i denne seieren (9,23 og 27). Hvor viktig er andres frelse og seierskransen for prioriteringene i ditt liv?

Andakten er skrevet av Veronika Vegge.

Bønn:

Kjære Gud,
takk for håpet om at jeg en dag skal få vinne seierskransen.
Jeg ber om at jeg tydeligere kan se hvordan jeg må prioritere livet mitt for å vinne løpet.
La mitt liv være til ære for deg slik at andre mennesker kan bli frelst.
Amen.