Jesus som forbilde

Jesus som forbilde

Vask noens føtter!

Har du tenkt over hvem som er forbilder for deg? Jesus sier at han har gitt oss et forbilde; ”slik jeg har gjort mot dere, skal også dere gjøre.” (Joh 13,15)

Disiplene har fulgt Jesus i tre år. Han er deres mester og de er hans etterfølgere. Prøv å sette deg inn i hvordan det var å være disippel. Du har fulgt Jesus hele veien og sett alle undrene, miraklene, hørt han tale – han har sagt at han er veien, sannheten og livet, og ingen kommer til Faderen uten ved ham! Han har sagt at han er Guds sønn! Disiplene ønsket å tjene Jesus – han var deres mester.
Denne gangen var disiplene og Jesus samlet for å spise sammen. Jesus reiser seg fra bordet, tar av seg kappen, tar et linklede og binder det om seg. Så heller han vann i et fat og begynner å vaske disiplenes føtter og tørker dem med linkledet som han har rundt livet. Simon Peter sier ”Herre, vasker du mine føtter?” (Joh 13, 6)

Jeg er så vant til å tenke på meg selv først

Tenk, så overraskende  og feil det må virke for disiplene at deres mester og herre vasker deres føtter. Skulle det ikke i så fall være en av disiplene som skulle vasket føttene til de andre? Det burde i alle fall ikke være Jesus.

Jeg er så vant til å tenke på meg selv først. Hvis det lønner seg for meg, så kan jeg gjøre noe for andre. Jeg kan hjelpe noen hvis jeg har overskuddet til det, hvis det gjør meg glad eller hvis andre synes godt om meg fordi jeg gjør det. Jeg setter så ofte meg selv først.
Jesus sa: ”Når jeg som er herren og mesteren har vasket deres føtter, så må også dere vaske hverandres føtter.” (Joh 13,14).

Hva vil det si å vaske hverandres føtter? Det kan være å vise omsorg og godhet – man tar en tjeneroppgave for en annen. Man tar utgangspunkt i den andres behov og handler etter den andres beste. Dagenes oppfordring er å ”vaske noen andres føtter ”.

Dagens andakt er skrevet av Veronika Vegge.

Bønn:
Kjære Gud,
Takk for at du har gitt oss Jesus som forbilde.
Jeg ber om at du kan gi meg øyne som ser og ører som hører de som trenger hjelp.
Jeg ber om at du kan vise meg måter å vaske andres føtter på.
Hjelp meg til tjene deg og til å tjene andre.