Julens mysterium

Julens mysterium

Jeg har det travelt med å tenne lys og sette julelys på juletreet, og glemmer det lyset som skinner i mørket, og som mørket ikke tok imot.

Andakt

Hver uke kan du lese en andakt på iTro, skrevet av en av våre faste andaktsskribenter. Denne teksten har tidligere blitt publisert på iTro, i 2014.

«I begynnelsen var Ordet. Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Alt er blitt til ved ham, uten ham er ikke noe blitt til. Det som ble til i ham, var liv, og livet var menneskenes lys. Lyset skinner i mørket, og mørket tok ikke mot det. (…) Og Ordet ble kjøtt og tok bolig iblant oss, og vi så hans herlighet, en herlighet som den en enbåren Sønn har fra sin Far, full av nåde og sannhet.» (Johannesevangeliet kapittel 1)

Jeg får det plutselig travelt

Om ikke så lenge er det jul igjen. Julen kommer ofte overraskende på meg, selv om butikkene har pyntet opp siden midten av oktober. Er det virkelig jul allerede?

Jeg får det plutselig travelt med alt som er julerelatert. Jeg har kjøpt verdens minste juletre og pyntet det. Jeg treffer venninner og baker julekaker.

Jeg må finne på ønsker til min mor så hun kan kjøpe julegaver i god tid, og jeg må selv finne ut hva jeg skal gi min familie i julegave. Jeg skal planlegge julelunsj med venner, kjøpe billetter til den årlige konserten med Händels Messias og besøke Tivoli i København og det store julemarkedet der (det er SÅ hyggelig!).

«Har Gud vært en baby?»

Plutselig går det opp for meg at alt dette har forsvinnende lite med begivenheten vi feirer. Jeg har det travelt med å tenne lys og sette julelys på juletreet, og glemmer det lyset som skinner i mørket, som mørket ikke tok imot. Det går opp for meg at Ordet ble kjøtt og tok bolig iblant oss.

En muslim spurte meg for litt siden om Gud hadde vært en baby. Da jeg svarte ja, begynte han å le. Og på en måte satte det julen i perspektiv for meg.

Tenk at Gud, som har all makt, valgte å bli en liten baby. Svak, gulpende og avhengig av andre. Det er helt sprøtt, men ikke desto mindre er det sant. Det gjorde Gud for å overvinne mørket og bli menneskenes liv og lys.

Gledelig jul! Når du planlegger dine juleærender, så husk å sette av tid til å være forundret over julens mysterium.

John Olav Selstø

Andakt

Hver uke kan du lese en andakt på iTro, skrevet av en av våre faste andaktsskribenter. Denne teksten har tidligere blitt publisert på iTro, i 2014.