Pengeperspektiv

Pengeperspektiv

Dine penger, din tid og dine muligheter, er Jesus sitt.

På vei til kafeen møter jeg noen som samler inn penger til sultkatastrofen på Afrikas horn. Jeg har bare en 100-lapp og den trenger jeg til kafebesøket tenker jeg.

Vi står i kafekø, og skal feire fredagen med kakao med krem. Det er da ho sier: «Å, nei! Jeg har ikke penger jeg, kan jeg låne?» Igjen! tenker jeg. Det er så typisk at ho ikke har penger og at ho ikke kommer på dette før nå, og dessuten betaler ho aldri tilbake.

Ofte vil jeg ikke gi til gode formål eller spandere en kakao på en venn. Jeg tenker at dette er mine  penger. Som jeg kan velge hva jeg skal bruke til.

Jesus mener vel ikke at jeg skal selge alt jeg eier

Jesus møtte en  rik mann som lurte på hva han måtte gjøre for å få evig liv. Og Jesus svarer:
«Én ting mangler du: Gå bort og selg alt du eier, og gi det til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!» Matt 10,21

Jeg leser dette og tenker: Men Jesus mener vel ikke at jeg  skal selge alt jeg eier. For hvis alle solgte alt de eide og ga det bort ville det bli fullstendig kaos. Dette er ikke et økonomisk råd som fungerer!

Feire fredagen ved å gi kakaopengene til Afrika

Jesus vil ha  mitt og ditt liv! Og jeg tror at hvis du har gitt livet ditt til Jesus, betyr det at alt ditt er blitt Jesus sitt. Dine penger, din tid og dine muligheter, er Jesus sitt. Men han har gitt deg et forvalteransvar. Det betyr at du har ansvaret for hvordan du skal bruke alt som du har fått. Hvor mye tid skal du bruke på å be, på å spille fotball, på å være med venner eller gjøre lekser? Hvor mye penger er fornuftig å bruke på ny bukse og hvor mye vil du gi til sultkatastrofen på Afrikas horn? For når vi skjønner at «mine penger», faktisk ikke er mine lengre, da skjønner vi også at vi har råd til å spandere en kakao for å feire en fredag, eller feire fredagen ved å gi kakaopengene til Afrika.

Dagens andakt er skrevet av Hildegunn Haugen, hun er arkitekt og bor i Oslo.

Bønn
Jesus, jeg vil gi deg alt! Takk for alt du har gitt meg. Vis meg hvordan du vil bruke tiden min, evnene mine og pengene mine! Hjelp meg å forvalte det rett. Amen