LEVENDE TRO: Sannhet

LEVENDE TRO: Sannhet

Her finner du det første av åtte bibelgruppeopplegg om Kolosserbrevet.

Levende tro

Levende tro er iTros bibelgruppeopplegg i 8 deler. Du kan bestille hefter til din bibelgruppe (20 kr/stk), eller få opplegget gratis her på iTro annen hver søndag.

 1. Takk og be for samlingen
 2. Les Kol 1,1-14 hver for dere, og noter gjerne hva som treffer dere
 3. Lytt til: Sannheten om meg – UL2011
 4. Les teksten under, høyt i fellesskap
 5. Snakk sammen om spørsmålene nederst
 6. Del bønneemner og be for hverandre

I ham er vi kjøpt fri og har fått tilgivelse for syndene.

Hvis jeg skulle oppsummert denne teksten fra Kolosserbrevet med ett ord, ville det vært: SANNHET.

Det er ganske radikalt det som skjedde med Paulus, han som har skrevet dette brevet. Paulus var med i den brutale forfølgelsen av de kristne og var også enig i at det var rett å ta livet av Stefanus, som ble steinet til døde for sin tro på Jesus.

En dag møtte Jesus ham i et stort lys fra himmelen. Den opplevelsen forandret livet til Paulus for alltid. Han snudde totalt om, og istedenfor å forfølge de kristne, ble han nå en misjonær. Det han hadde sett da han møtte Jesus var så stort og viktig for ham, at det forandret hele livet hans. (Se mer i Apg 8 og 9)

Sannheten med stor S

Det Paulus hadde forstått, var at Jesus er Sannheten (Joh 14,6). Og hvis noe er sant, selveste Sannheten med stor S, da er det verdt å stoppe opp for. Sannheten må vi forholde oss til.

I vers 5 skriver Paulus at de kristne i Kolossæ hadde fått høre «sannhetens ord, evangeliet». Derfor har de et håp som venter dem i himmelen, og på grunn av håpet har de kjærlighet til alle de hellige – de andre kristne – og tro på Jesus Kristus.

Utgangspunktet for alt Paulus skriver i dette brevet, det han selv tror på og bygger hele livet sitt på, er sannheten – evangeliet.

Sannheten om Gud og menneskene

Bibelen er Guds ord til oss, og gjennom hele den store fortellingen i Bibelen blir vi kjent med hvem Gud er, og hva som er sannheten om oss mennesker og om Jesus.

I Bibelen lærer vi at vi er skapt av Gud til å leve sammen med ham. Vi lærer at syndefallet skjedde, og at vi nå lever i en verden som er ødelagt av synd og mørke. Og så lærer vi at Gud har en plan for å ordne opp i dette, for å redde menneskene og gjøre det mulig for oss å ha en nær relasjon til Gud igjen. Jesus kommer og fullfører den planen, ved å være Gud og menneske – og dø for oss, slik at vi kan få et evig liv sammen med Gud.

Hvis dette er sant, da må alle få høre det, mente Paulus. Da er dette så viktig at han må risikere å bli både forfulgt og drept selv. Når dette brevet skrives sitter Paulus i fengsel for sin misjonsvirksomhet, og noen år senere måtte han dø for sin tro. Sannheten forandret livet hans totalt.

Den hellige ånd til alle som tror

De siste fem versene i dagens tekst lærer oss mye om Paulus sitt hjerte for menigheten han har vært med å grunnlegge. Her skriver han at han ber for dem, og hvorfor han ber som han gjør. Disse versene blir som en oppskrift på hva han kommer til å skrive mer om i brevet.

Dette handler om helt sentrale ting: Hvem er egentlig Jesus, og hva betyr det for oss å leve som kristne i denne verden. Gud vil at vi skal få mer kunnskap om ham og få mer visdom og innsikt i hva Guds vilje er. For at vi skal klare dette har han gitt Den hellige ånd til alle oss som tror på Jesus. Ånden lærer oss Guds gode vilje og hjelper oss til å leve nær Gud.

Sannheten er at Gud har skapt oss, elsker oss og har gjort alt for oss, for at vi skal få leve nær ham. Sannheten er at Jesus ble menneske og døde på korset for din og min skyld. Og sannheten er at vi har fått Den hellige ånd i oss, som vil hjelpe oss til å leve som kristne midt i vår verden. Det snur opp ned på ganske mange ting i livet hvis dette faktisk er sant.

 

Spørsmål til samtale

 1. Hva sitter du igjen med etter det du har lest nå?
 2. På hvilken måte ble Paulus sitt liv totalt forandret av at han møtte Jesus?
 3. Prøv å sette ord på det du tror på: Hvilke sannheter om Gud har du hørt eller lest i dag?
 4. Hvis det som står i Bibelen er Sannheten, hva betyr det for deg og ditt liv?
 5. Les vers 14 en gang til. Hva betyr det egentlig?

Levende tro

Levende tro er iTros bibelgruppeopplegg i 8 deler. Du kan bestille hefter til din bibelgruppe (20 kr/stk), eller få opplegget gratis her på iTro annen hver søndag.