Vennskapelighet eller homofili?

Vennskapelighet eller homofili?

Noen jenter jeg kjenner ser på det som naturlig å kysse/kline med venninnene sine for å vise kjærlighet. Hvilket standpunkt jeg skal ta til dette?

Spørsmål og svar

Lurer du på noe? Send inn spørsmålet ditt tiliTro@nlm.no,eller påfacebooksida vår.Eller kanskje finner du svar iSpørsmål og Svar-spalten vår.

I en samtale med noen av jentene i klassen min kom det fram at et par av dem ser på det som helt naturlig og greit å kysse/kline med venninnene sine, som en måte å vise kjærlighet på. Jeg lurer på hvilket standpunkt jeg skal ta til dette som kristen – og hva dette er for noe i det hele tatt. Er det vennskapelig kjærlighet, eller er det andre følelser som kommer frem – homofili?

Vi går på  videregående. Kan det ha noe med alderen å gjøre? Jeg har til tider fått følelser for jenter – men dette tror jeg egentlig bare er sånt som kommer i tenårene, ettersom jeg har blitt eldre. Jeg tror ikke jeg er homofil eller bifil, men jeg er likevel litt bekymret. Derfor, kan mine og mine venninners følelser ha noe med «den tiden vi lever i» å gjøre? Altså det at synet på sex har blitt mye åpnere og mange tabuer har forsvunnet – og vi blir omgitt med forvrengte kjønnsbilder som er imot Guds vilje?Som tenåring har jeg mange ulike følelser knyttet til seksualitet, mange lyster. Hvordan skal jeg håndtere disse som kristen?

Jeg tror uten tvil at vi blir påvirket av den tiden vi lever i

Takk for spørsmålene  dine! Jeg tror du skriver om noe som mange lurer på, og jeg skal prøve svare deg så godt jeg kan.

Ja, jeg tror uten tvil at vi blir påvirket av den tiden vi lever i! Vi blir tvunget til å ta stilling til utrolig mange ting, som de som levde for 50 år siden ikke trengte å bruke energi på på samme måten. Så ja, vi blir både påvirket og formet av det samfunnet rundt oss sier om seksualitet og hva som er vanlig og ikke.

Det finnes selvsagt  positive sider ved denne åpenheten! Det er lettere å snakke om sex enn før, og de som har andre legninger enn den heterofile slipper å leve i skjul med legningen sin. Rent menneskelig er dette gode ting.Men det ufordrer oss også, når vi som kristne mennesker også har Bibelen å rette oss etter, og gjerne vil leve etter det som står der.

Jeg som er gift kan heller ikke alltid følge lystene mine!

Først til deg: Du beskriver følelser for andre jenter. Det er ikke så uvanlig, som du selv også nevner, at man i puberteten og ungdomstiden har følelser for noen av samme kjønn. Det kan være alt fra at man er ekstra glad i en god venninne, til følelser som minner mer om seksuelle følelser. For de aller aller fleste vil dette være forbigående, og ingen grunn til å tro at man er homofil eller bifil av den grunn. Noen mennesker er homofile, men det er fornuftig av deg å ikke trekke raske konklusjoner.

Hvordan skal vi så håndtere alle følelser og lyster knyttet til vår seksualitet? For det første er lystene og følelsene noe av det grunnleggende med å være menneske! Det er en stor del av vår identitet. Men som med alt annet i livet, må vi også ha med oss hodet når det gjelder disse tingene. Vi blir hele tiden stilt på valg, og det er jo ikke slik at vi MÅ følge lystene våre. Det gjelder ikke bare du som er tenåring. Jeg som er gift kan heller ikke alltid følge lystene mine! Dersom jeg kjenner på følelser for en annen enn han jeg er gift med, så står jeg ikke fritt til å følge de lystene, – om jeg vil leve etter det Bibelen sier.

Det er ikke så lurt å kysse og kline med vennene sine, enten det er gutter eller jenter

Jeg tror det  er viktig å leve ærlig med seg selv og med Gud. Snakk med Jesus om det du kjenner på, og be om hans veiledning. Bruk tid på å bli kjent med deg selv, og trygg på hvem du er, og ta noen bestemmelser for hvilke grenser du vil sette rundt deg selv.Om du kjenner en voksen kristen dame du har tillit til, så er det også en fin ting å ha noen som er litt eldre å snakke med!

Så til jentene som kliner/kysser med venninnene sine. Jeg vil jo si, generelt – at det ikke er så lurt å kysse og kline med vennene sine, enten det er gutter eller jenter. Jeg tror ikke at man kan ha «klinevenner» uten at det etter hvert betyr mer for i alle fall én av de som er involvert. Berøring og fysisk kontakt er noe vi alle både trenger og lengter etter, men det betyr ikke at det er lurt å søke å få det med alle man har rundt seg. Kyssing og klining blir fort veldig intimt, og kan sette i gang følelser som gjør at man blir «lurt» til å tro at man er forelsket for eksempel.

Hvorforskal man kysse og kline med vennene sine?

Jeg sitter egentlig  med spørsmålet: Hvorforskal man kysse og kline med vennene sine? Ha det forbeholdt en fremtidig kjæreste- det vil dere ikke angre på.

Jeg tror ikke man «blir homofil» av å kline med en av det samme kjønn, men fordi kroppslig berøring og intim kontakt setter i gang veldig mye i oss, så har jeg ved flere anledninger snakket med ungdom som har blitt veldig forvirret nettopp i sånne forhold. De har blitt redde for at de er homofile, eller bifile, og bruker mye tid og krefter på å finne ut av dette. Det hadde de kanskje sluppet om de hadde hatt et vanlig venneforhold til de rundt seg.

Vennlig hilsen Grete

Foto: Lel4nd/flickr.com