Å skape Gud

Å skape Gud

– i vårt bilde.

I 1. Mosebok 1, 27 står det "Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, som mann og kvinne skapte han dem." Men noen ganger skulle man nesten tro det er slik det står: "Og vi skapte Gud i vårt bilde. I vårt bilde skapte vi ham."

For det skjer  ganske ofte. At Gud blir satt inn i våre rammer. For eksempel når vi tror vi veit hvordan han kommer til å svare på bønnene våre. Eller når vi tror vi må greie noe selv fordi Gud ikke har tid til oss. Da lar vi ikke Gud være den han sier han er.

"Vi skaper heller Gud

Det er noen  ting som går inn det ene øret og ut det andre. Ja, det er en typisk måte å si det på, men av og til er det akkurat sånn det er. Vi hører at Gud har skapt oss. Han har gitt oss vår uendelige verdi. Han elsker oss. Alikvel; selv om vi har hørt dette tenker vi tanker, sier ord, og gjør ting som ikke samsvarer med det vi har hørt. Vi skaper heller Gud.

Noen ganger gjør vi han til en som synes alt er greit. Til en som ser gjennom fingrene. Til en som dyrker egoismen vår. Til en som bryr seg mer om akkurat oss enn alle andre på denne jorda. Noen ganger gjør vi Gud til en ja-person.

Vi har det med å plassere Gud på en skala vi kan forstå, med vårt lille hode

Noen ganger gjør  vi han til en nei-person. Han blir den som alltid stopper. Han som alltid står i veien for oss. Han som gjør at vi ikke kan gå på fest og drikke oss fulle som resten av gjengen. Han som sier at vi ikke skal ligge med kjæresten. Han som sier at du ikke snakke stygt om noen, ikke engang den personen du liker minst i hele verden. Eller han som aldri svarer oss når vi ber.

Gud er mer enn en ja- eller nei-person. Han har ikke våre feil. Han er jo Gud. Vi har det med å plassere Gud på en skala vi kan forstå, med vårt lille hode. Da blir han liten.

1. Korinterbrev 1,25:
For Guds dårskap er visere enn menneskene, og Guds svakhet er sterkere enn menneskene.

Gud er stor  – større – størst. Større enn ord kan forklare, større enn vi kan forstå.

Vi kommer aldri til å klare å forandre Gud ved å tenke feil om ham, han vil alltid være den han alltid har vært. Problemet blir at når vi gjør Gud liten, vil han også bli liten i livene våre. Derfor er det så viktig at vi er klar over at det er vi som er skapt i hans bilde, at vi ikke må skape han vårt bilde, og at han alltid er størst.

Ill.foto:  daveybot på flickr

________________________________________________________________