Å stjele fra din neste

Å stjele fra din neste

Betale for å leie en film, eller laste ned gratis?

I en litt sliten leilighet i Oslo samles gutta til film en helt vanlig kveld. Etter en kort og intens debatt ender vi opp med å se en actionlignende film. Mens hybelkaninene danser langs veggene, gir nettet oss filmen raskere enn filmutleieren kan bla frem til rett film. I et lyst og moralistisk øyeblikk tenker jeg: “Kanskje vi heller skulle ha leid den filmen?” Det lyse og moralistiske øyeblikket går kjapt over. Redselen for å bli nedstemt tvinger tanken vekk.

Jeg er langt  fra like tøff som min musikalske kompis. Han som lever av musikken sin. Han som har lært meg hvor slitsomt det kan være å leve av musikk. Han som har lært meg at jeg må kjøpe musikk. At levebrødet hans baserer seg også på min lovlighet.

Når vi laster ned ulovlig stjeler vi fra vår neste

Det siste jeg  vil bli i denne spalten er han fyren som gjør alt rett, og kommer med de moralistiske talene. Men jeg håper jeg kan dele videre de tankene andre har delt med meg. Når jeg snakker med unge mennesker som alltid betaler for musikken sin, og filmene de ser, da blir jeg inspirert til å gå noen runder med meg selv. Hva skal jeg tenke om temaet? Når vi laster ned ulovlig eller betaler svart arbeid, da stjeler vi fra vår neste. Det handler ikke om politikk. Det handler om at lovverket er slik det er og at så lenge det er slik, så sitter noen andre igjen med regningen når man bryter loven.

Jeg beundrer det  musikervennene mine lager, og jeg vil at de skal få igjen for det de gjør. Timene med arbeid, kreativitet, slit og glede. Det vil jeg ikke bare ta fra dem, men jeg vil gjøre opp for meg. Slik er loven og slik er også etikken, om vi liker det eller ikke. Ville vi ha stjålet et nymalt maleri og sagt: ”Jeg har jo rett på å se noe vakkert”? Neppe. Hvorfor gjør vi det da med musikk?

Bibelen eren bok uten tidsbegrensninger

Jeg ble inspirert  til å sjekke hva Bibelen sier om ulovlig nedlastning. Svært lite kan jeg røpe. Så da er det vel ikke så farlig? Heldigvis er Bibelen en bok uten tidsbegrensninger. Den legger noen prinsipper for oss. Jesus sier for eksempel at vi skal gi keiseren det som hører keiseren til. Vi som kristne skal følge den loven landet vårt har. Og er loven slik, så betyr det at vi kan ta inn et annet viktig prinsipp også. Det 7. bud sier at vi ikke skal stjele. Det handler om penger, men også om det vår neste skaper, altså opphavsretten. Musikken eller filmene som noen har brukt masse tid på å skape, skal jeg ikke bare ta fra dem.

Å laste ned  ulovlig eller å betale svart, er enkle løsninger. Alt ligger foran meg på maskinen. Gi meg ti sekunder og jeg er i gang. Men våger jeg å tenke over hva det innebærer? Våger jeg å gå to runder med meg selv? Det er ikke alltid det enkleste er det beste, i hvert fall ikke for min neste.

Bli kjent med Hans Arne – ny skribent i denne spalten.

Ill.foto:  Jonathan Cooke / Fotolia

En torsdag i måneden er det guttesnakkpå iTro, med Hans Arne Sanna.

Like ofte er det jentesnakk.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Hans Arne om kan du sende en epost til iTro@nlm.no så setter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!