Actionhelten David

Actionhelten David

Historien om David, gjetergutten som ble krigshelt og konge, er historien om en klassisk actionhelt. Men samtidig sprenger den disse rammene.

Tema

Tema for iTro i januar er "Action!"

Mens en del konger i Bibelen bare så vidt er nevnt, er David nevnt i 42 kapitler, i tillegg til alle salmene han skrev. (Fra 1 Sam 16 til 1 Kong 2).

At Bibelen er full av folk som antagelig kunne spasert rett inn i en Hollywood-actionfilm er det liten tvil om.

Så det er  kanskje ikke så overraskende at flere store filmregissører har meldt at de nå holder på med eller planlegger å lage nye storfilmer basert på bibelske personer, særlig fra Det gamle testamentet. Både Moses og Noah skal visstnok entre det store lerretet i løpet av de neste årene, og det er også snakk om en film om David og Goliat.

nbsp;

Sjelden har underdogstempelet passet bedre

Og er det  én person som kan gå inn i rollen som actionhelt, må det jo være David. Historien passer perfekt! Outsideren som ble konge. Gjetergutten som ble krigshelt.

Bildet av David som actionhelt blir nok tydeligst i møte med Goliat (1 Sam 17). En kriger fra filistrene, som ruvet tre meter over bakken. Goliat hadde hånet Israel og utfordret dem til kamp. Mann mot mann, og med de to hærene som stod på hver sin side i potten. Ingen fra Israels hær torde å stille opp, og da gjetergutten David endelig meldte seg, var det nok enkelte av filistrene som begynte å planlegge hvordan de skulle bruke de nye slavene.

For mens Goliat  hadde vært kriger fra ungdommen av, hadde David aldri vært i krig før, og hadde ikke noe erfaring med den slags. Det nærmeste han hadde vært var at han hadde beskyttet sauene han var gjeter for mot villdyr, men dette kunne neppe være til veldig stor hjelp i en nærkamp med Goliat.

David klarte ikke en gang å gå med rustningen han fikk. Og med kun en slynge som våpen, burde det være en enkel match for Goliat, som hadde et spyd av jern, et teknologisk overlegent våpen, med tanke på at man befant seg i overgangen mellom bronse- og jernalderen, og jernvåpen dermed var noe nytt og moderne.

Sjelden har underdogstempelet passet bedre på noen actionhelt enn det gjorde på David før kampen han straks skulle vinne.

Say hello to my little friend!

Og mens de  står der foran hverandre, som to cowboyer før en skyteduell i en westernfilm, kunne vi kanskje forvente at helten kommer med en smart kommentar, som et siste hån før han tar livet av motstanderen.

Og det er sikkert mange punchlines som kunne passa for David å si i sekundene før han sendte den dødelige steinen av gårde mot Goliats panne. Men der en annen actionhelt kanskje ville gått for "Now you die!", "Game over!", "You’re a disease, and I’m the cure", "Where’s your mother now?" eller kanskje ropt "Say hello to my little friend!" idet han drar fram våpenet sitt, velger David en litt mer utradisjonell punchline, som skiller ham litt fra andre actionhelter.

For Davids siste ord til Goliat handlet ikke om hvordan han selv var sterkere og bedre, eller at moren til Goliat var et eller annet negativt. Davids "punchline", noe av det siste han sa før han drepte Goliat, ga tvert imot æren til noen andre:

"Du kommer mot meg med sverd, spyd og sabel, men jeg kommer mot deg i navnet til Herren over hærskarene, han som er Gud for Israels hær, han som du har hånt. I dag vil Herren gi deg i min hånd. Jeg skal slå deg i hjel og hugge hodet av deg!" (1 Sam 17,45-46)

ActionheltenDavid innrømmer avhengigheten sin av noen andre

David sprengte på  mange måter rammene for actionhelter. Han passer liksom ikke helt inn i skjemaet av en tradisjonell mandig actionhelt. Det er én ting at det kanskje er få actonhelter som driver med salmedikting og harpespilling mellom krigsslagene. Og det er neppe mange slike actionhelter som vil beskrives av Gud som "en mann etter mitt hjerte" (Apg 13,22).

Men det minst passende av alt er at en actionhelt så tydelig innrømmer avhengigheten sin av noen andre, og at det er iGuds kraftde kommer, og ikke sin egen. Her skiller David seg klart fra andre actionhelter, og dette gjør at han blir et bedre forbilde for oss enn vanlige actionhelter.

Foto: plynoi/flickr.com