Ærlig sannhet

Ærlig sannhet

I sommer var jeg på UL (sjokk at en iTro-sak starter med den setningen om dagen).

Guttesnakk

En gang i måneden er detguttesnakk med Hans Arne Sanna her på iTro.

Like ofte blir detjentesnakk, med Elisabeth Ludvigsen.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre Hans Arne eller Elisabeth om kan du sende en epost tiliTro@nlm.no, såsetter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!

Jeg var en av de folka i UL-rådet. Vi fem skulle svare på spørsmål fra UL deltagerne om temaer som kropp, kjærlighet eller tro. Ganske spennende, litt kleint og viktig. Jeg tror det er viktig at vi som er kristne kan snakke om alt, også det kleine og kjipe.

Du har ikke draget på ho, gå videre

Et av spørsmålene  var: «Hvordan kan jeg fortelle kjipe sannheter til venner?» Jeg tror med nærmere ettertanke vi gutta er ganske flinke til å si ifra. Vi gidder ikke å gå rundt grøten, men sier rett ut hva vi mener. Jeg har en kompis som opp til flere ganger har sagt: «Du har ikke draget på ho, gå videre». Ferdig snakka. Tøft å høre for en fyr som er betatt, men det er det jeg kaller kompis.

Men kan vi bli for ærlige? Jeg kan si til en kompis: «Hold litt kjeft a, prøver å se fotball her». Greit det, men kan det bli for ærlig? Jeg liker ærlighet. At vi er rett frem og sier det vi mener. En form for sosial oppdragelse er viktig, men noen ganger må vi være ydmyke. Hvorfor skal jeg fortelle en kompis at han er dårlig i fotball? Kanskje er jeg ikke så mye bedre selv. Vi kan være enige om en ting, dette er ikke lett. Derfor har jeg laget noen gode råd, som ikke kan kalles fasit, men en hjelp til nærmere diskusjon.

1. Det er ikke alltid man skal si ifra, men godta mangfoldet. Kanskje det er dine egne opplevelser av en annen det er noe galt med. Hvis «Ola» prater mye, så er det kanskje en velsignelse for andre.

Brutale tilbakemeldinger kan ødelegge et godt vennskap

2. Si alltid ifra  med kjærlighet. Hvis en kompis lukter konstant svette, så si den sannheten på en hyggelig og varsom måte. Brutale tilbakemeldinger kan ødelegge et godt vennskap. Sett dere ned, prat om livet og vis kjærlighet med gode ord.

3. Lag rom i vennegjengen til å ta opp vanskelige ting. Hvor oftere man våger å snakke om vanskelige ting generelt, jo lettere blir det også å være konkret.

4. Er det din oppgave? Noen ting i livet vil jeg at mine foreldre skal si til meg og ingen andre. Andre ting vil jeg at mine nærmeste venner skal si og ingen andre. Når jeg ikke har draget på ei dame, så vil jeg høre det fra en jeg vet bryr seg om meg og ikke en random type. Vurder hva som er din oppgave

Dette var fire  generelle råd. Ta de som det de er. Så vil jeg si til slutt: Også i det kristne fellesskapet må man noen ganger si ifra om ting. De samme rådene kan brukes også der, men la Jesus være forbilde. Han er ærlig, men alltid med kjærlighet og omsorg. Slik sier han også ifra til oss om det som er synd i våre liv, men kjærlighet og omsorg, slik at vi kan bli mer lik vår herre og mester.

Ill.foto:  © Bernd_Leitner – Fotolia.com