Allmektig og Allvitende

Allmektig og Allvitende

Gud har ubegrenset makt og kunnskap. Og... Han elsker oss.  

Tema

Tema på iTro i oktober er «Al…»

Vi kan bruke mange forskjellige ord for å beskrive Gud: Hellig, Majestet, Konge, Jesus, Nidkjær, God, Tålmodig, Kjærlig, osv. Det er ord som gir uttrykk for vår forståelse av hvem Gud er. Vi skjønner kanskje litt av hvem han er og prøver å sette ord på det. La oss se på to av disse ordene: «allmektig» og «allvitende».

Har du noen gang sett noen skape et univers?

«Jeg er Alfa og Omega, sier Herren Gud, han som er og som var og som kommer, Den allmektige.» (Åpb 1:8)

I begynnelsen skapte  Gud himmelen og jorden. En helt vanlig setning er det ikke? Du har kanskje lest eller hørt den ett par ganger før. Men, nei det er ikke en helt vanlig setning. Det er egentlig ganske sprøtt det som står der! Gud skapte himmelen og jorden. Har du noen gang sett noen skape et univers? Prøv å se det for deg!

«Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingre, månen og stjernene som du har satt der, hva er da et menneske – at du husker på det, et menneskebarn – at du tar deg av det? Du satte ham lite lavere enn Gud og kronet ham med herlighet og ære. Du gjorde ham til herre over dine henders verk, alt la du under hans føtter» (Salme 8:4-7)

Ikke nok med  at Gud hadde makt til å skape alt dette her (Inkludert disse ca 170 milliarder galakser rundt oss), men han husket på mennesket oppi det hele og satte det til å forvalte skaperverket. Hva er vår respons på dette?

Gud ser forbi vår fasade

«Herre, du ransaker meg og du vet – du vet om jeg sitter eller står, på lang avstand kjenner du mine tanker.» (Salme 139: 1-2)

Gud vet alt . Om du sitter eller står – ligger eller går. Han vet hva du har tenkt å si før du har sagt det. Gud så deg når du kun var et foster, og han vet nøyaktig hvor mange hårstrå du har på hodet. Det er lett å tenke at noen ting går an å gjemme for Gud. Noen ting må han vel kunne overse? Men nei, han ser alt. Vi kan bygge en fasade for mennesker, men ikke for Gud. Gud ser forbi vår fasade. Hva er vår respons på dette?

En dag skal lille jeg stå for Hans trone!

Min respons blir  en enorm ydmykhet og kjærlighet. Når jeg får se bare litt av Guds allmakt blir jeg plutselig veldig liten. Hvem er egentlig jeg i forhold til Gud? En dag skal lille jeg stå for Hans trone! (Les Johannes’ Åpenbaring 4 og se for deg deg selv foran tronen…) Tenk at jeg får tilgivelse, at jeg får komme til han med alt. Det er stort!

Og når det  kommer til det allvitende, la dette være vår bønn: «Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte, prøv meg og kjenn mine tanker! Se om jeg følger avguders vei, og led meg på evighetens vei!» (Salme 139:23-24)

Foto:Lauro Roger McAllister @ Flickr