Alt eller ingenting

Alt eller ingenting

Når vi gir Gud alt, vil han gi oss mer tilbake enn vi kunne drømme om.

Tema

Tema på iTro i oktober 2013 er «Al…»

C.S. Lewis var en av de viktigste trosforsvarerne på 1900-tallet.

Denne saken ble originalt publisert på iTro i oktober 2013.

Når jeg tenker på livet med Gud er det et par spørsmål jeg av og til stiller meg selv: hvor mye er jeg nødt til å ofre for å være en kristen? Og er det verdt det?

Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men jeg må innrømme at når Jesus sier at vi skal gi hele livet vårt over til ham føles det ikke alltid like lett.

Jeg er nok  ikke den eneste som tenker sånn; antakeligvis er dette noe nesten alle kristne kjenner på fra tid til annen. Én av de forfatterne jeg liker best, en mann som het C. S. Lewis, har skrevet en del om akkurat dette.

Vi nøyer oss med så altfor lite.

I bøkene sine  forteller Lewis om hvordan vi mennesker så lett misforstår Gud og tenker at han bare er opptatt av å gi oss mange kjedelige regler vi må følge for å bli ”bra mennesker.” Vi tenker mer på alt vi ikke kan gjøre som kristne enn på alt det fantastiske Gud har gitt oss i gave.

I en tale  skriver Lewis: ”Vi er halvhjertede skapninger. Vi lar oss lure av drikk, sex og ambisjoner når endeløs glede blir tilbudt oss. Vi er som uvitende barn som heller vil bli ved med å lage sølekaker i bakgården, fordi han ikke aner hva tilbudet om ferie ved sjøen innebærer. Vi nøyer oss med så altfor lite.”

Og her tror  jeg Lewis har et utrolig godt poeng.

For meningen var vel aldri at vi som følger Jesus skulle være en gjeng som sitter på gjerdet og kjeder oss, mens vi ser misunnelig på alle andre som lever et mer spennende liv? Men slik blir det, ifølge Lewis, hvis vi nekter å gi hele livet over til Gud.

Gi alt

Et annet sted  skriver han: «Aim at heaven and you will get earth thrown in. Aim at earth and you get neither.» På en måte blir poenget til Lewis at vi ikke kan gi Gud bare litt av livet vårt – vi må gi ham alt!

Aim at heaven and you will get earth thrown in. Aim at earth and you get neither

Dette er selvfølgelig ikke bare lett, men hvis vi våger det vil han gi oss mer tilbake enn vi noen gang hadde drømt om. Ved å slutte å fokusere bare på hverdagslivet her på jorda, og i stedet feste blikket på Jesus, lar vi ham gi oss alt det gode han har for både livet vårt her og i himmelen.

Et nytt liv

Noen av de  samme tankene finner vi i Narnia-bøkene, som antakeligvis er Lewis’ mest kjente. Disse handler om vanlige barn og ungdommer som bestemmer seg for å stole på det løven Aslan (som er et bilde på Jesus) ber dem om.

De må gi slipp på hverdagslivet sitt med skole og vennene der, men fordi de gjør det får de bli med på fantastiske eventyr, og bli konger og dronninger.

like turning a horse into a winged creature.»

Som Lewis skriver  er ikke Guds poeng at vi bare skal bli litt bedre mennesker, ”It is not like teaching a horse to jump better and better but like turning a horse into a winged creature.”

Foto: John Olav Selstø

Tema

Tema på iTro i oktober 2013 er «Al…»

C.S. Lewis var en av de viktigste trosforsvarerne på 1900-tallet.

Denne saken ble originalt publisert på iTro i oktober 2013.