Alt er ferdig

Alt er ferdig

Høytid, fest og glede.

Jentesnakk

En gang i måneden er detJentesnakkmedElisabeth Ludvigsen her på iTro.

Like ofte blir detGuttesnakk, medHans Arne Sanna.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre Elisabeth eller Hans Arne om kan du sende en epost tiliTro@nlm.no, såsetter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!

Noen ganger e det sånn at man skal på jobb. Andre ganger har det seg på den måten at man har fri fra jobb. Noen dager går man i joggebukse, andre dager i kjole. Noen dager spiser man lam, andre dager spiser man reker eller fiskegrateng. Mange dager er det hverdag, og godt er det, men på noen spesielle dager er det rett og slett høytid og fest. Det har vært noen sånne dager nå, vi har fått lov å feire påske, og for en glede det er!

Hva skjedde egentlig der, i et lite land, i en liten by, blandt et egenrådig folk for 2000 år siden? Jeg kan ikke forstå annet enn at det spørsmålet blir reist når man i Norge i 2013 fotsatt har en nasjonal høytid som heter påske. Hva skjedde? Hvordan skjedde det og hva betyr det for mitt liv?

Tenk hvis vi står overfor en Gud som elsker oss og vil ha fellesskap med oss?

Jeg tror dette  framfor noe er et påskemysterie å finne ut av. Hvorfor har en mann satt så dype spor i verdenshistorien? Hvorfor ble det et før og et etter, på en slik måte at til og med vår beregning av tid regnes utfra dette? Før og etter Kristus. Tenk hvis det er sant. Tenk hvis Jesus virkelig er den han gav seg ut for å være. Tenk hvis det faktisk var sånn at Gud selv ble født inn i en familie og et hjem, på et faktisk sted, i en faktisk tid midt i vår historie?! Tenk hvis han kom til jorden for å dø, for å ta alle våre synder på seg? Tenk hvis vi står overfor en Gud som elsker oss og vil ha fellesskap med oss?

Jeg tror at det er sant, og denne påsken har jeg nok en gang fått møte det overveldende store og grensesprengende budskapet om Jesu kors, der han døde – men ikke bare det: Han seiret over døden og stod opp igjen, gjorde død til liv!

I det gamle testamentet kan vi lese historien om Abraham og Isak, der Gud setter Abraham på prøve. Abraham tar med seg sin sønn opp på fjellet, der de har med seg ved og ild til offeret. Abraham har en klokkeklar tro på at Gud VIL stå ved sitt ord og sine løfter, og han handler utfra det. Jeg har festet meg ved Isak sine ord når de skal til å gå opp på fjellet der Isak skal bli offret. Han sier: «Far, vi har ilden og veden, men hvor er lammet til brennofferet?»

Hvor er lammet?

Helt fra historiens  begynnelse har det vært et skrikende behov for forsoning mellom Gud og mennesker. Ropet etter lammet fra Isak sin munn er et rop som hele menneskeheten og hele skapningen på en måte har vært en del av.Hvor er lammet? Jeg tror at det er et rop som er enormt reelt også i dag. Over alt tror jeg at det finnes et rop, et rop etter lammet, et rop og et ønske om forsoning med Gud selv, vår livgiver, han som er livet.

Jesus var svaret på ropet i det gamle testamentet, og jeg tror og han er svaret på ropet til mennesker i 2013. Så har dette blitt min utfordring. Ropet ligger over våre nabolag og familier, vår by, vårt land og vår verden: Hvor er lammet?

Kanskje skal jeg , med en tydeligere røst få rope sammen med Jesus: Det er fullbrakt! Vi skal få bringe ordene som dypet av mennesket lengter etter: Kom, for alt er ferdig! Tenk at dette er sant, ikke som en subjektiv og variabel sannhet, men som en sannhet som står fast gjennom alle tider og for alle mennesker. Tenk at det er dette, han, Jesus Kristus fra Nasaret som er SANNHETEN!

Ill.foto: © Luis Santos – Fotolia.com