Carpe diem

Carpe diem

Hvorfor ikke lage seg et nyttårsforsett som handler om andre?

Kanskje du er en av dem som har satt deg klare nyttårsforsetter for det nye året. Kanskje målet er at 2011 skal bli det året du bruker mer tid på lekser, trener mer, spiser sunnere, bruker mindre tid foran TV-en eller dataen (les Facebook), legger deg tidligere om kveldene, bruker mindre penger på dill osv. Selv om jeg aldri før har hatt noe nyttårsforsett, hadde jeg i år ett nyttårsforsett sammen med mannen min. Vi skulle kun spise sjokolade i helgene. Allerede på tirsdag, fire dager etter at rakettene var tent, hadde vi sjokolade til kaffen. Selv om vi bare feiret at vi hadde vært gift i halvannet år, var nyttårsforsettet brutt. Jaja, det ble likevel et nytt år.

Jeg tror at  mange av nyttårsforsettene folk setter seg er mål om å endre noe ved seg selv. Det er greit nok det, men hvorfor lage enda flere krav til seg selv om hva en skal, ikke bør eller må gjøre? Hvorfor ikke lage seg et nyttårsforsett som handler om andre?

Fakta for 2011

Pensum jeg leser  for tiden slår fast at ca. 8 millioner barn under 5 år dør hvert år. 30 000 mennesker sulter til døde hver dag. Over 1 milliard mennesker bor i slummen. 2 milliarder er underernærte. Halve verdens befolkning lever på mindre enn 12 kr per dag. Dette er fakta for 2011.

Jeg kjenner en  som ble født for 2011 år siden. Han mettet sultne. Han besøkte tyver. Han gjorde at lamme kunne gå, stumme kunne snakke og blinde kunne se. Han snakket med mennesker som var utro og prostituerte. I tillegg tilgav han dem som ville ta livet hans. Jesus ønsker at vi skal være gode mot andre og vise nestekjærlighet. ”Det dere gjorde mot en av disse mine minste brødre, gjorde dere mot meg.” (Matteus 25,40)

Tenk om vi kan være der for en som trenger det

Selv om det  er vanskelig for meg og deg å gjøre så mye med fakta som rammer så mange mennesker rundt om i verden i dag, kan vi få gå inn i det nye året med et ønske om å hjelpe andre. Jeg har sagt det før, men sier det igjen: Jeg tror at vanskelige ting i livet kan bli litt lettere å takle hvis vi klarer å rette fokuset bort fra oss selv, og over på alle menneskene vi møter i hverdagen. Tenk om vi kan være der for en som trenger det. Gi av det vi har. Be for dem som ikke har det like lett som oss. Takke for alt vi har fått. Tilgi. Være god mot andre. Bruke tiden vår på andre. Det vil garantert glede andre, men jeg er sikker på at det også vil gjøre deg glad.

Carpe diem. Grip dagen!

 

Ill.foto:  Sandor Kacso/ Fotolia

En lørdag i måneden blir det jentesnakk her på iTro.

Like ofte blir det guttesnakk, da med Håvard Østhus.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentensakk eller Håvard om kan du sende en epost til iTro@nlm.nosetter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!