Da Jesus begynte på videregående

Da Jesus begynte på videregående

For deg som lurer har ikke Jesus Kristus gått norsk videregående skole. Men han var tenåring, akkurat som deg.

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no

Jesus Josefsen var en idealistisk ungdom. Klar for det livet hadde å by på.

Fra ungdomskolen hadde han glitrende karakterer i KRLE, men som sin far skulle han bli snekker, og søkte seg inn på bygg- og anleggsteknikk.

Som en av gutta på yrkesfag skilte han seg kanskje litt ut. Han var jo religiøs, – en skikkelig from en! «Hvordan skal vi forholde oss til han der?», lurte de andre gutta på.

Heldigvis viste han seg å være en hyggelig fyr, som det var fint å jobbe sammen med, og de andre gutta lot han henge rundt. Han var fortsatt ganske så opptatt av å studere de religiøse skriftene på kveldene, men på skolen fulgte han med, og ble en god snekker og kamerat.

Hvordan hadde Jesus vært blant gutta dine?

For deg som lurer har ikke Jesus Kristus gått norsk videregående skole, men han var tenåring, akkurat som deg.

Vil du være en god mann, og velge forbilde fra øverste hylle, da velger du Jesus.

Han måtte forholde seg til mye av de samme utfordringene som deg. Opplevelsen av å være annerledes enn flertallet, prøve å passe inn, leve med baksnakking og banning rundt seg, oppdagelsen av jenter og ulike forventninger fra foreldre, skole og venner.

For noen år siden kunne man se fire bokstaver mange steder: W. W. J. D. «What Would Jesus Do?» Har du tenkt over hvordan Jesus ville oppført seg i din omgangskrets?

Jesus er vårt beste mannlige forbilde

Den du ser opp til, definerer hva du tenker på. Det du tenker på, det gjør du. Det du gjør, forteller hvem du er.

Vil du være en god mann, og velge forbilde fra øverste hylle, da velger du Jesus. For Jesus er prøvet i alt på samme måte som vi, men uten synd. (Heb 4,15b). Med andre ord: Jesus har kjent på dine utfordringer, og han kom seg godt over dem.

Hva ville Jesus tenkt på?

Men helt konkret, hva ville Jesus tenkt på første skoledag på videregående? Hva ville vært viktig for ham?

  1. Elske Gud. Jesus visste hvem som var sjefen i livet hans, og ville ikke glemme sine gode vaner med bibel, bønn og kristent fellesskap.
  2. Elske sine medelever, – også de han ikke likte. Han baksnakka ikke, og stod opp for de elevene som havna utenfor det gode selskap i klassen. For dette ble han nok både mislikt og beundret – på samme tid.
  3. Være lydig mot læreren, og gjøre som han skulle. Han hedret læreren, på samme måte som sine foreldre. Senere i livet ville han bruke tre år som lærer for 12 unge menn – Jesus var høflig og opptatt av god opplæring.
  4. Kunne koble av, så vel som koble på. Han fant seg noe å gjøre som gav han hvile, men det hindret ham ikke i å kunne koble på og ta ansvar når det var tid for det.
  5. Visste at videregående ikke var alt. Han så livet i et evighetsperspektiv. Livet var mer enn her og nå, og han visste at valg han tok i dette livet ville få konsekvenser for det neste. Det hjalp han å prioritere.

Alt dette krevde mot, og Jesus var virkelig modig. Les gjerne mer i Sebastians artikkel om modige menn. (https://itro.no/ilivet/modige-menn/)

Sikter du lavt, treffer du lavt. Sikter du på Jesus, treffer du kanskje ikke helt der oppe, men du treffer i hvert fall litt høyere – og da ligner du faktisk litt på verdens beste mann.

UnSplash

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no