Den endeløse landevei

Den endeløse landevei

Holder du ut?

Tema

Temaet i mars er Utholdenhet.

Utholdenhet i hverdagen, i livet, med hverandre, med seg selv, med mobilen som alltid klikker, med Jesus, med leksene, og med ho som sitter i kassa med «under opplæring»-skiltet på.

Du trenger utholdenhet når du må vente lenge på bussen i kulda. Når du må høre på en laaaaang tale. Når du skal sette deg ned å lese til prøver. Når du er på joggetur og veien virker endeløs! Når du og bestemor spiller Den endeløse landevei (et terningspill man kan spille når man er lei av Yatzy). Når noen må forklare deg hva det spillet går ut på. Når du er i en konfirmasjon der en mamma, pappa eller onkel bare skulle si alt om alt under middagen.

Det kan være lett å bli overrasket når ting går oss imot

Er du den som ser alle Ringenes Herre-filmene på rappen, den som gir seg etter den første eller den som ikke orker å begynne en gang? Utholdenhet er kjekt å ha i mange situasjoner. Og har du egentlig tenkt på hvor mye utholdenhet det trengs for å holde ut med deg? Har du ikke det, har du nok tenkt på hvor mye utholdenhet du trenger for å holde ut med de rundt deg.

Noen synes de har vært utholdende med OL også. Til de som føler seg truffet: Her må dere holde ut enda mer. I OL har utøverne hatt utholdenhet til gull, sølv eller til 41. plass. Det gjelder iallfall å holde ut til mål. Det er det vi vil, er det ikke? Sette oss et mål, og nå det. Det er det som gjelder. Hele veien får vi vite hvor vanskelig det er å nå målet, hvor hard jobbing som må til. Alikevel tror vi det skal bli som å gå barneskirenn. Det kan være lett å bli overrasket når ting går oss i mot. Som langrennsløperen Petter Northug har fått erfare, er ikke skirenn alltid barneskirenn. Ikke engang om man er Petter liksom. (Tips: Det er veldig viktig å være på fornavn med skiløperne. Det viser at du er virkelig inne i det. Dette gjelder særlig for deg som på ingen måte er inne i det, men bare later som.)

Utholdenhet trenger vi om alt ser håpløst ut

Når man vet at man har Gud med seg kan det være være ekstra vanskelig når ting går trått. For skal ikke det fikse alt? Å være utholdende som kristen er ingen spøk. Kanskje er det noe av det er vanskeligst å være utholdende i. Det er ikke bare et OL-gull som står på spill. Det er livet, som i evigheten. Men heldigvis var Jesus utholdende først.
Utholdenhet trenger vi om alt ser håpløst ut. Kanskje må vi å våge stole på det vi vet. Hender det at noen ganger at du starter med «jeg tror…» når du skal fortelle noe du er helt sikker på at er sant? Da har du på en måte fraskrevet deg ansvaret. Om sjansen for at du tar feil (som du faktisk vet ikke er der) skulle slå til, taper du ikke noe. Bibelen sier at det alltid er håp. Vi slipper å si «jeg tror Bibelen sier at det er håp». Da har vi god grunn til å være utholdende.

Foto:X-Istence på flickr.com