En vanesak

En vanesak

Jeg leste et sted at det tar omtrent seks uker å etablere vaner. Om det stemmer er du bare seks uker fra en sunn og viktig vane, daglig bibellesning.

Robert Lilleaasen er ansatt som doktorgradsstipendiat på Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo, som bl.a. driver bloggen «På sporet av sannhet«.

Denne artikkelen ble publisert på iTro første gang 2. november 2011.

I et forsøk på å anerkjenne og vise forståelse for hvor vanskelig det kan være å få skikk på bibellesningen så er mange kristne opptatt av å understreke hvor vanlig det er å streve med å lese bibelen daglig.

Jeg lurer på om vi gjør oss selv en bjørnetjeneste når vi snakker så forsiktig om bibellesning. Snakker vi om det å lese bibelen hver dag som en uoppnåelig ting? Tror vi egentlig ikke det er mulig?

Det som er vanskelig kan bli vanlig

Forutsetningen for problemstillingen  er selvsagt at vi faktisk ønsker å lese bibelen, at vi tror det er en god ting. Dersom vi ikke tror at bibelen har noe nyttig å si om og til våre liv og vår hverdag så er det heller ikke så nøye, da gjelder ikke dette innspillet deg. Men dersom du ønsker å lese bibelen hver dag, fordi du tror den er en bok som snakker sant om Gud, så vil jeg gjerne klappe litt for ønsket ditt, også vil jeg si at det er fullt mulig. Det som er vanskelig kan bli vanlig.

For meg kom det “store gjennombruddet” i bibellesningen da jeg for første gang hørte én fortelle at han leste litt hver morgen, også varierte det noe hvor mye det ble resten av dagen. Å høre noen snakke om bibellesningen som noe vanlig i sted for noe vanskelig gav meg troen på at det var mulig også for meg, og det gjør at jeg tror også du kan lese litt hver dag.

Leselyst er bra det, men jeg tar bare ikke sjansen på å vente på den

Litt hver dag  er egentlig hele oppskriften. Du må gjerne organisere venneleseringer, gjøre avtaler, spise sjokolade til, kjøpe nytt utstyr, eller følge diverse opplegg. Alt du mener gir deg drahjelp er greit for meg, men til syvende og sist tror jeg egentlig det handler om vaner. Min bibellesning handler ikke om leselyst eller daglige seire, det handler om vane.

Dersom jeg skulle ta bibellesningen opp til vurdering hver dag, så ville jeg nok ikke lest så ofte. Like lite som jeg ville lest i Bibelen om jeg skulle vente på leselyst. Ikke det at jeg aldri har lyst, men min daglige bibellesning handler ikke om disse tingene, det handler om vane. Leselyst er bra det, men jeg tar bare ikke sjansen på å vente på den. Da har jeg mer tro på seks uker med vanedannelse.

 

Foto: still searching… på flickr

______________________________________________________________

Har du noen erfaringer med bibellesing? Kom gjerne med tips til de andre iTro-lesernei kommentarfeltet under.

______________________________________________________________