Følge deg?

Følge deg?

Hva kan Jesu disipler ha tenkt da han kom som en fremmed mann og ba dem følge ham?

Tema

Temaet for iTro i juli er#follow. Dette er også tema for sommerensUL i Kongeparken.

Andreas Ruud erlærer på bibelskolen Fjellhaug og bibeltimeholder på UL.

Gjør du vanligvis det du blir bedt om? Hva om det er en god venn som spør deg?

Ber en av  mine bestevenner meg om en tjeneste, så sier jeg vanligvis ja helt automatisk. Så lenge det passer i hvert fall. Men treffer jeg en fremmed på gaten som lurer på noe mer enn hvor nærmeste busstopper, så er det lett å bli litt skeptisk. Hvem er du egentlig, og hva vil du meg?

Herlighet, hva er det du tenker på, Jesus?

Kanskje følte Jesu  disipler det sånn da han kom som en fremmed mann og ba dem følge ham. Jeg har ofte lurt på disiplenes reaksjoner på ting Jesus ba dem om å gjøre. Hva følte de egentlig da Jesus sa «Dere skal gi dem mat» og pekte mot folkemengden på 5000? «Vi har bare fem brød og to fisker, Jesus…» var svaret de ga.

Jeg lurer litt på om noen av dem samtidig tenkte med seg selv: «Herlighet, hva er det du tenker på, Jesus?» Ble de noen gang vant til alt det rare og underlige som skjedde rundt Ham som var Mesteren deres?

Det er som en manager som bruker peptalken til å garantere laget sitt at de skal tape

Eller hva med  da Jesus sa: «Se, vi går opp til Jerusalem, og Menneskesønnen skal overgis til overprestene og de skriftlærde. De skal dømmeham til døden og overgi ham til hedningene,og han skal bli hånt og pisket og korsfestet»?

Ærlig talt. Det kan jo nesten sammenlignes med en manager som bruker den siste peptalken før avspark i cupfinalen til å garantere laget sitt at de kommer til å tape. Det virker ikke urimelig å tro at i hvert fall noen av disiplene må ha tvilt litt på beslutningen sin om å følge Jesus i utgangspunktet.

Følge deg? Hvem er du egentlig, og hva vil du meg?

Det første fiskerne  Peter og Andreas fikk høre fra Jesus var: «Kom og følg meg, så vil jeg gjøre dere til menneskefiskere.» Selv om jeg hadde vært fisker, så kjenner jeg at jeg hadde vært litt skeptisk. «Følge deg? Hvem er du egentlig, og hva vil du meg?»

Sitatet fra Markus 1,17 om menneskefiskere har du kanskje hørt før. Jesus kaller oss til å følge Ham, og så vil Han gjøre oss til mennesker som blir brukt til å hjelpe flere til tro. Det er ikke så dumt å stille spørsmålet «Hvorfor skal jeg følge deg, Jesus?». Det vil si: Så lenge du er klar for at Jesus kan gi deg et svar. Blir du klar over hvem Jesus er, og hva han vil med deg, så er det fare for at du blir Hans etterfølger du også.

Illustrasjonsfoto:  freebibleimages.com