Endelig litt action!

Endelig litt action!

Er det greit å digge actionfilmer?

Tema

Tema på iTro i januar er Action.

Jeg har tre  favorittfilmer. Sophie Scholl, som handler om en heroisk kristen motstandsgruppe i Nazi-Tyskland. Tree of Life, som er en vidunderlig vakker og intelligent filmatisering av tanker fra Jobs bok.

Ja, og så Terminator 2, da; et monster av en actionfilm, full av heftige stunts og store våpen. (Men filmen har også et tydelig budskap om menneskeverd). Som kristen, til og med prest, er det kanskje noen som stusser over valget den siste filmen.

Er det ok å digge slike actionfilmer, liksom – som kristen? Og så si det helt åpent, påitro.no?? Her følger noen av mine helt personlige refleksjoner om dette, fra et kristent standpunkt. Her er det lov å være uenig, så ta med deg det du vil!

Er den i det hele tatt verdt å bruke tid på?

Ja, jeg liker  altså actionfilmer. Men jeg ser slett ikke hva som helst. For det første bruker jeg alltid å lese litt om filmer før jeg ser dem (men unngår trailere – jeg vil ikke at noe av handlingen skal bli avslørt på forhånd!) Den filmen jeg vurderer å se: Er den kritikerrost? Er den i det hele tatt verdt å bruke tid på? Som hovedregel ser jeg sjelden filmer som har under 6,5 av 10 poeng på Imdb.com. Da blir jeg sjelden skuffet. (Jeg bruker å si at livet er for kort for dårlige filmer). Men gode kritikker er ikke alt som teller. Jeg prøver også å undersøke litt om budskapet i filmen.

Noen filmer er veldig tøffe, men har ikke så mye budskap i positiv eller negativ retning. Det kan være ok; jeg likte for eksempel veldig godt effektene og handlingen i Inception, med Leonardo DiCaprio. Men jeg liker bedre filmer som kan lære meg noe godt eller viktig, og få meg til å tenke. Ta for eksempel Spielbergs Saving Private Ryan – en actionfilm med mange realistiske og grusomme krigsscener. Men filmen har et ”hjerte,” et dypt menneskelig budskap om at krig er et stort onde.

Jeg tror heller ikke vi bør tenke på dem som enkel og uskyldig underholdning

I vår tid  er det dessverre et langt større problem med actionfilmer som fremstiller vold, umoral og gudløshet som ”ok”, eller til og med som noe godt. Jeg var for eksempel lenge i tvil om jeg skulle se Taken, med Liam Neeson. Den var kritikerrost og virket spennende, og jeg fikk den anbefalt av en venn.Men filmen hadde en ukristelig og frastøtende moral om at voldelig hevn er noe godt. (I tillegg var handlingen veldig platt, synes jeg.)

Filmer av Quentin Tarantino, for eksempel Pulp Fiction eller Kill Bill, er vellagde og samtidig fulle av hjerteløs og meningsløs vold. Personlig skyr jeg slike filmer som pesten. Jeg tror heller ikke vi bør tenke på dem som ”enkel og uskyldig underholdning.” De er heller tegn på at noe er alvorlig galt i moral og livssyn i vestlige samfunn.

Actionfilmer kan være  utrolig underholdende og spennende! De er en gave vi kan takke Gud for. Men alle filmer er ikke like sunne, for å si det slik. Så kort sagt: Lev nær Gud, prøv hva som er til glede for ham, og bruk hodet.

Ill.foto:  Andres Rueda på flickr