Filmer med kristent budskap

Filmer med kristent budskap

Mange Hollywood-filmer formidler mer eller mindre tydelige kristne budskap. Her er mine seks favoritter.

Tema

Tema på iTro i juni er «Media».

Det lages en hel del kristne filmer i Hollywood, men dessverre er disse ofte av nokså vekslende kvalitet. Men jeg er overbevist om at vi som kristne kan lære noe om Jesus og om den kristne troen også gjennom vanlige filmer. Her er mine 6 favoritter.

John Q

Oscar-vinner Denzel Washington  spiller i denne filmen faren til en gutt som faller om mens han spiller baseballkamp. Gutten hadde en hjertefeil, og trenger en hjertetransplantasjon for å overleve. Dette viser seg likevel umulig å få til siden farens forsikring ikke dekker denne typen hendelser, og sykehusledelsen nekter å hjelpe ham.

Filmen viser hvor langt en far er villig til å gå for å redde den han elsker høyest, og hvis du etter å ha sett traileren tror det ender med at han tar sykehuspersonalet som gisler tar du feil. Det er bare begynnelsen på hvor langt han er villig til å gå.

Narnia – Løven, heksa og klesskapet

Mange er kjent  med Narnia-universet, som er skapt av den kristne forfatteren C.S. Lewis. De fire barna Lucy. Peter, Susan og Edmond gjemmer seg i et klesskap, og ender opp i eventyrlandet Narnia. Landet er kontrollert av den onde heksa Hvit, og hun har forbannet Narnia med evig vinter, uten at det er noe som tyder på at landet skal kunne fris fra hennes makt. Det eneste håpet Narnia har er ryktene om den mystiske løven Aslan, som en gang skal komme og hjelpe dem til frihet.

p>Filmens handlingsforløp minner mye om historien vi kan lese i Bibelen, om kampen mellom det gode og det onde, der den gode løven Aslan fungerer som et av de tydeligste bildene vi finner på Gud i moderne filmhistorie.

 

Løven, heksa og klesskapet er den første av Narnia-filmene, og de senere filmene kan også anbefales.

Les også: Legenden om Narnia

Greven av Monte Cristo

(Obs: Spoiler alerts!)Edmond Dantes har alt, men blir lurt av vennen sin som er ute etter forloveden hans, og Dantes blir feilaktig sendt til fengselsøya Chateau D’If. Dantes tror Gud vil gi ham rettferdighet, men i løpet av årene i fengselet blir det etter hvert tankene om hevn mot alle han tidligere kjente som fyller ham.

I fengselet får han hjelp av en medfange til å rømme, og blir fortalt om en skatt som lå begravd på en øy som het Monte Cristo. Dantes rømmer og finner skatten. Men mens den nå styrtrike greven av Monte Cristo planlegger hevnen sin, innser han at han har en familie som er glad i ham, noe som gjør at han må tenke seg om på nytt når det gjelder den planlagte hevnen. Dantes opplevde at Gud aldri ga ham opp, selv om han hadde gitt opp Gud.

Pay it forward

 

Pay it forward  er filmen som har lært meg mest om misjon. Skolegutten Trevor (Haley Joel Osment) kommer opp med en idé som han setter ut i live. Han skal hjelpe tre personer med noe de ikke kan klare selv, mens disse ikke har lov til å betale det tilbake, de skal heller gi det videre til tre andre personer som trenger hjelp på en eller annen måte.

Parallellene til det Jesus gjorde for oss, noe vi ikke kan betale tilbake, men kun gi videre til andre, er tydelig, og har gjort dette til en av mine favorittfilmer.

Les også: Pay it forward

Bruce Almighty

Etter en dag  der alt har gått galt og livet behandler ham urettferdig, roper Bruce til Gud og forteller ham at han ikke gjør jobben sin ordentlig. Dagen etter kommer Gud til Bruce i menneskelig skikkelse, og tilbyr ham muligheten til å prøve seg som Gud i syv dager, for å vise hvordan det skal gjøres.

Mens Bruce stort sett misbruker de nye egenskapene sine som allmektig til egoistiske formål, eller å la alle som ber om det vinne i lotto, ignorerer han kjæresten sin, som forlater ham. Det eneste han ikke kan tukle med er menneskers frie vilje, og en desperat Bruce søker Gud om hjelp:

– Hvordan kan du få folk til å like deg uten å påvirke den frie viljen?
– Velkommen til min verden. Hvis du finner et godt svar på det, må du fortelle meg om det.

Les Miserables

 

Les Misérables er  ikke bare en filmatisering av en av de beste bøkene som noen gang er skrevet, og med musikk fra en av verdens mest sette musikaler. Historien er også en av de tydeligste skildringene av bibelsk nåde og tilgivelse jeg har sett på film.

Fangen Jean Valjean stjeler sølvtøyet til en prest han fikk bo hos. Presten kunne fått ham fengslet på nytt, men velger heller å vise ham nåde. Nåden får Valjean til å starte på nytt, og han blir et nytt menneske, som gir livet sitt til Gud. Fengselsbetjenten Javert er Valjeans nådeløse motstykke, og mener mennesker ikke kan forandre seg. Når han selv får oppleve nåde, takler han det ikke og dette blir hans undergang.

Les også: Les Miserables

Flere artikler om det å se på film/TV:

Les også: Å være en bevisst tv-seer
Les også: Bli mer lik Jesus mens du ser på TV
Les også: Du har blitt påvirket

Har du noen gode filmer å anbefale?