Fordi verden sier det motsatte

Fordi verden sier det motsatte

Jeg har forsøkt å dra tilbake i tid for å ta en prat med meg selv. For å forklare hvorfor det er nødvendig å lese i Bibelen, selv om jeg har lest det meste før.

Tema

Tema for iTro i april er «Boka med stor B». I april handler alle sakene på iTro om Bibelen.

Den 22. april starter bibelkampanjen «100 dager med Bibelen«, der vi sammen leser oss gjennom 100 sentrale bibeltekster i løpet av de 100 dagene fram motsommerens UL.

I en periode for noen år siden husker jeg at jeg hadde noen litt spesielle tanker om bibellesing.Jeg tror aldri noen gang jeg tenkte det med akkurat de ordene, men tendensen var klar: Bibellesing var litt unødvendig for meg.

Jeg hadde jo  vokst opp med Bibelen og lest gjennom hele, og hadde liksom hørt alle historiene før. Det var jo ikke sånn at det hadde kommet noe nytt i Bibelen siden sist heller liksom.

Sånn tenker jeg ikke lenger. Og jeg skulle gjerne tatt en liten reise tilbake i tid og tatt en alvorsprat med meg selv!

iTro ikke har råd til å sende meg tilbake i tid, men jeg har likevel en liten idé om hvordan samtalen kunne blitt, når jeg skulle prøve å overtale meg selv om at dette kanskje ikke var helt riktig. Og en ting jeg ville lagt vekt på i samtalen er at bibellesing er viktig fordi veldig mye annet man møter peker i en annen retning, og krasjer med det Bibelen sier. Vi kan hoppe inn midt i samtalen, der jeg prøver å forklare akkurat dette for meg selv.

Du, som alle andre, blir påvirka av alt mulig rundt deg

– Har du merket  at du selv ofte tenker annerledes enn Bibelen?

– Hva mener du?
– Jo, selv om du har lest Bibelen, og kanskje vet litt hva som står der, så har du lett for å glemme det vet hvis du ikke blir minnet på det stadig vekk.

– Okey? Åssen da?
– Fordi du, som alle andre, blir påvirka av alt mulig rundt deg. Og det er mange ting som drar deg i andre retninger enn det Bibelen gjør, og sier ting som ikke stemmer med det kristne budskapet. Ting som forteller deg alternative sannheter.

– Alternative sannheter?
– Ja, alternative sannheter. Ting som virker riktig ifølge din logikk, men som sier noe annet enn Bibelen.

– Få et eksempel!
– Du skal få to eksempler!Selv om en del ting i Bibelen er veldig forståelig og naturlig for logikken, som at det må finnes en Gud som har skapt alt det vi ser rundt oss, så er det noen ting som ikke er like naturlig for oss. Og det første eksemplet mitt handler om frelsen. De fleste ting du møter i hverdagen handler jo om at du får det du fortjener. Jobber du, får du lønn. Leser du til prøver, får du bedre karakterer. Er du hyggelig mot andre, blir du bedre likt.

– Hva har det med frelsen å gjøre?
– Når det kommer til frelsen, blir det jo annerledes. Du vet det egentlig, men det er fort gjort å glemme det hvis du ikke blir minnet på det ofte. Frelsen passer ikke inn i det skjemaet som sier at du får som fortjent. Nåden og frelsen er Guds gave, og ikke noe du har fortjent fordi du er ganske grei, og føler at det er mange som er verre enn deg. Du fortjener ikke frelsen. Det er ikke et resultat av noe du gjør eller har gjort, det er et resultat av noe Jesus har gjort.

– Det visste jeg jo fra før! Det står i Ef 2,8-10.
– Det stemmer. Men faktisk har du en tendens til å glemme akkurat det hvis du ikke blir minnet på det stadig vekk. Stol på meg!

På den måten står du i fare for å forandre på det kristne budskapet

– Og det andre  eksemplet du snakket om?
– Når du møter mange andre som tror noe annet enn deg, og som virker fornøyde med det de tror på, så er det fort gjort at du begynner å tenke at kanskje det ikke egentlig er så farlig hva folk tror på? At kanskje det finnes andre religioner og livssyn som er like sanne og rette som kristendommen. Og det er jo det du får høre på tv og film også, så det er ikke så rart. Alle blir påvirka av det de hører og ser.

– Men jeg vet jo dette også. Jesus sier jo «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten ved meg».
– Det er helt riktig! Og det er sånne ting du stadig må minnes på for å ikke glemme det. Det er fort gjort å begynne å tenke litt i andre retninger, og da er det fort gjort å miste frimodigheten, blant annet til å fortelle andre om at de faktisk trenger Jesus. Og hvis du ikke hele tiden blir minnet om hva som står i Bibelen, er det en fare for at du glemmer viktige ting av det som står, eller gir noen ting mye mindre eller faktisk også større vekt enn det de har. På den måten står du i fare for å forandre på det kristne budskapet. Og det vil du ikke.

– Nei, det vil jeg jo ikke.

Foto: thethreesisters / flickr.com