Grenser

Grenser

Kjære jenter! Denne gangen skal det handle om det som vi alle tenker en del på.

Jentesnakk

En gang i måneden er detjentesnakkmedElisabeth Ludvigsen her på iTro.

Like ofte blir detguttesnakk, medHans Arne Sanna.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre Elisabeth eller Hans Arne om kan du sende en epost tiliTro@nlm.no, såsetter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!

Om det vi  lurer på, er nygjerrig på og snakker om. Ordet som presses inn i så mange avisforsider som mulig: Sex. Det er ufattelig mange stemmer over alt som vil fortelle oss noe om akkurat dette ordet. I filmer, serier, blader, bøker og massevis av andre steder kan vi lese om det opp, ned og i mente.

Stemmene skriker i forskjellig retning: Sex er lettvint. Sex må nytes, utforskes så tidlig som mulig. Sex er løsrevet fra forpliktelse og følelser. Sex selger. Sex vekker nygjerrighet. Sex kan knuse. Sex kan skape dype sår. Sex knytter sterke bånd. Sex kan kjøpes og selges. Sex er spennende.

Gud vil sex. Han fant på det

Midt i dette  kaosbildet forteller bibelen oss noe om sex, der sex er noe vakkert, et gudgitt fellesskap mellom en mann og en kvinne i en dyp overgivelse og forpliktelse til hverandre. Gud vil sex. Han fant på det. Han så at det var godt.

Jeg er 28 år og jeg har aldri hatt sex. Det er ikke fordi jeg aldri har hatt lyst, det har jeg definitivt. Men jeg har bestemt meg for å vente til ekteskapet, og jeg tror det går an. Jeg tror ikke at det kommer av seg selv, at det er noe man kan velge for så å flyte med på det livet byr på.

Det er et valg med konsekvenser. Jeg har selv opplevd at hvis man ikke tydelig og konkret avklarer grenser i et forhold (fordi det ER flaut og vanskelig å snakke om), vil man tråkke over hverandres grenser, fordi både gutter og jenter på dette området drives av sterke drifter som kommer innenfra. Det er ingen god plan å anta at man begge vet sånn ca hvor grensen går. DETTE MÅ SNAKKES OM, med ord. Så detaljert som mulig faktisk, og dette er for å beskytte hverandre. For sex ER ALDRI lettvint. Det er IKKE løsrevet fra forplitelser og følelser.

Det handler om å vise hele seg

Sex handler om  intimitet, nakenhet, sårbarhet. Det handler om å vise hele seg og bli møtt og mottatt som man er. Det er et stort behov for trygghet her, et skrikende behov.

Jeg tror vi har behov for å hjelpe hverandre til reinhet på dette området!Her kommer noen kjappe tips. Jeg tenker at bikiniregelen er en fin regel: Kanskje skal pupper og rumpe få være forbudt område inntil videre. Del gjerne grensene dine med en god venninne, også kan hun spørre deg etter en stund hvordan det går. Unngå klining med lite klær på, og velg andre løsninger enn overnatting på samme rom! Jeg tror vi kan få til dette, jenter. Jeg tror at det finnes en god vei i møte med sex, en vei der vi velger å vente!

 

Ill.foto:  Tommaso Sorchiotti på flickr