Hva betyr det å gifte seg?

Hva betyr det å gifte seg?

Det er på tide med en Guttesnakk om å gifte seg.

Guttesnakk

En gang i måneden er detguttesnakkmedHans Arne Sannaher på iTro.

Ok, det er kanskje et kjedelig tema, men etter å ha vært i veldig mange brylluper(utenom mitt eget), så finner man ut at det er et viktig tema. Ikke hva man spiser, fargen på serviettene eller hvor kreative innbydelsene kan være, men det som virkelig er viktig, hva det betyr å gifte seg.

Historien har forandret seg. Vi lever i et litt annet samfunn i dag enn vi leser om i Gamle Testamentet. Men kjærlighet og bryllup er tidløse og har alltid vært der. Bryllup og kjærlighet binder på en måte sammen historien og generasjoner. Folk har lissom alltid blitt glade i hverandre.

Å gifte seg er å ønske den andre det beste

En kompis sa til meg når vi snakket om dette en gang: «å gifte seg er å ønske den andre det beste». Jeg syntes det var sterke ord, og syns det enda. Men jeg måtte gi han rett. Det største jeg kan gi en annen person er å love noen troskap til døden skiller oss. Det er sterke ord. Men det er også derfor vi tror på ekteskapet og at ekteskapet er rammen for vår kjærlighet og seksualitet.

Så til poenget mitt i denne guttesnakken. For en måned siden leste jeg en bryllupstale(ja, du hørte riktig). Den ble skrevet i mai 1943 i en fengselscelle i Tyskland. Ditrich Bonhoffer var prest og motstandsmann under krigen. Han ble henrettet 9. april 1945. Fra fengslet sitt skrev han mange brev. Et av disse brevene var en bryllupstale. Når jeg leste denne talen, så forsto jeg plutselig litt mer om hva et bryllup er for noe. Her kommer 3 punkter:

Bibelen løfter opp det personlige, selvstendige valget

1. For det første skrev han at å gifte seg handler om å være sin egen lykkes smed. Det er 2 menneskers vilje å gifte seg, og da feirer de sin triumf. Å gifte seg er å ta et selvstendig valg om å dele kjærligheten sammen. Derfor sier man at det er VÅR vilje, VÅR kjærlighet og VÅR vei. Derfor ligger også hele ansvaret for at det skal lykkes på brudeparet. Ikke svigermor med andre ord. Nå praktiserer ikke vi tvangsekteskap. Allikevel kan det til tider være forventninger eller et press som oppleves som tvang til å bli kjærester f.eks. I vennegjenger, familie eller kirken. Bibelen løfter opp det personlige, selvstendige valget. Basert på kjærlighet.

2. Det andre jeg la merke til i talen var at han skrev at Gud sier ja til deres ja til hverandre. Gud lar deres vilje skje. Gud unner dem å få både triumf, jubel og stolthet. MEN med sitt ja til deres ja, så skaper han også det HELLIGE ekteskap. Derfor, når ekteskapet er hellig, så er det også ekteskapet som bærer kjærligheten.

3. Det tredje jeg la merke til i denne talen var avslutningen, at Gud gav oss Jesus som grunnstein i ekteskapet.«Ta derfor imot hverandre slik Kristus har tatt imot dere, til Guds ære» sier Paulus. Med andre ord: Ta dere av hverandre og tilgi hverandre.

Det var en liten ABC i hva det betyr å gifte seg.

Ill.foto: comedy_nose på flickr