Hvordan være en god venn i møte med sorg

Hvordan være en god venn i møte med sorg

En skal ikke endre seg for venner i sorg, men heller være mer tilstede.

Vi har alle enten mistet noen, eller kommer på et tidspunkt til å miste noen vi er glad i. Om det er besteforeldre, foreldre, venner eller bekjente, så vil vi alle kjenne på sorg flere ganger i livet.

Å miste en pappa

Sorgen kan oppleves på ulike måter og i ulik grad, men uansett hvordan den oppleves vil den allikevel berøre oss og gjøre noe med oss. Jo nærmere vi står personen, jo vondere vil det gjøre. Når man mister noen nære, kan det føles som at en mister en del av seg selv og det vil dukke opp en følelse av at det er noe som mangler, noe som ikke er som det skal være.

De aller fleste ønsker å være støttende og stille opp for vennen som har mistet noen, men mange vet ikke hva de skal si eller hvordan de skal oppføre seg.

Jeg mista selv pappaen min i 2018, og har i de siste årene også mistet flere nære familiemedlemmer og venner. Dette har fått meg til å gjøre noen erfaringer rundt det å bli møtt som en av de nærmeste pårørende, og til å legge merke til hva vennene mine og de rundt meg har sagt og gjort mot meg.

Hvordan være en god venn?

De aller fleste ønsker å være støttende og stille opp for vennen som har mistet noen, men mange vet ikke hva de skal si eller hvordan de skal oppføre seg. Dette handler nok litt om mangel på erfaringer og råd, men også om kompetanse rundt det å håndtere sorg.

Spørsmålet «går det bra med deg?» oppleves ganske sårt, for rett etter en krise går det jo på ingen måte bra.

Jeg tror ikke jeg er alene når jeg sier at det kan bli for mye «jeg syns så synd på deg», «jeg vet ikke hva jeg skal si» og kanskje aller mest «går det bra med deg?». Ord som oftest er ment kun til det gode, men spesielt spørsmålet «går det bra med deg?» oppleves ganske sårt, for rett etter en krise går det jo på ingen måte bra.

Vær deg selv

Det jeg har satt veldig pris på er de gangene folk har spurt om helt alminnelige ting eller invitert meg med på ting for å tenke på noe annet.

En skal ikke endre seg for venner i sorg, men heller være mer tilstede.

Å ha venner som ikke forandrer seg når de er rundt deg fordi de vet du har det tøft, men som bare ved å være seg selv er nok.

Send heller en melding for mye enn en for lite til vennen som har det vanskelig. Kanskje vil du få «nei» eller lite svar, men å vite at folk bryr seg og fortsatt er der for deg betyr så utrolig mye.

Bilde hentet fra Pinterest.