– Våg å spørre, våg å høre hvordan de rundt deg har det, – og våg å spørre om hjelp til den som sliter

– Våg å spørre, våg å høre hvordan de rundt deg har det, – og våg å spørre om hjelp til den som sliter

Sjelesørger i NLM, Grete Martinsen, skriver om selvmord, at det er hjelp å få og at selv om det er vanskelig, så er det ikke farlig å snakke om.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Er du som leser dette en av disse som tenker på å ta ditt eget liv? Da er det første jeg vil si at du er ikke alene. Og det er hjelp å få! Om du kjenner at du trenger noen å snakke med, om det du tenker på, men at det ikke er helt akutt, så kan du kontakte fastlegen din. Om det oppleves mer som en akutt situasjon, og du for eksempel er redd for deg selv, så kan du ringe legevakten der du bor, eller Mental Helse sin hjelpetelefon med nr 116 123. Den er døgnåpen.

Vanskelig å snakke om..

Hvert år er det mellom 5 og 600 mennesker som tar sitt eget liv i Norge. Det er et høyt tall, og etter hvert eneste tilfelle står det igjen et stort antall pårørende, familie og venner i sorg. Det kan oppleves vanskelig å snakke om selvmord, både for den som sliter med selvmordstanker, og for de rundt som er redde og bekymra for den det gjelder.

Tanker er i utgangspunktet ikke farlig.

Tanker er i utgangspunktet ikke farlig. Det å tenke på noe, betyr ikke at det kommer til å skje, eller at man kommer til å gjennomføre det man tenker på. Og det er relativt vanlig å ha vært innom tanken på: At nå orker jeg ikke mer!

Men når det innvendige smertetrykket blir stort, belastninger man står i føles uoverkommelige og motløsheten får tak, så kan man komme inn i tankemønster som kan bli farlige for en selv. Forskere peker også på psykisk sykdom som en faktor som øker risikoen for selvmord. Og da er det så viktig at man ikke går alene med tankene.

Del med noen du stoler på, eller søk hjelp i hjelpeapparatet. For det som kan oppleves som en løsning der og da, er ikke egentlig et godt svar på smertene du bærer på. Og du; det er alltid håp, og det er mulig å komme utav tankene, og finne ny mening og glede i livet, med god og riktig hjelp fra andre mennesker.

…men IKKE farlig å snakke om

Og til deg som kjenner noen, eller er bekymret for noen som bærer på selvmordstanker. Det er IKKE farlig å snakke om selvmord! Det er ikke slik at om du spør noen direkte om de har tenkt på å ta livet sitt, så gjør de det. Det å spørre direkte, er noen ganger helt nødvendig. Og kan avdekke om noen går med slike tanker, og dermed har behov for hjelp.

Så våg å spørre, våg å høre hvordan de rundt deg har det, – og våg å spørre om hjelp til den som sliter.

Dere som er unge skal ikke gå rundt å bære på informasjon om at noen sliter med selvmordstanker. Si til den du har snakket med, at dette må du dele med en voksen du stoler på, og så kan dere sammen finne hjelp til den det gjelder.

Og så kan du være med å bære håpet for den andre. Peke på at at du har tro på bedre dager, holde fram lyspunktene som finnes og vise at du bryr deg om den andre. Det i tillegg til god og riktig helsehjelp er heldigvis med å hjelpe mange av de som har tunge dager.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.