Innsiden ut

Innsiden ut

Hva kjennetegner oss kristne? Hvem er vi kjent som?

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.
Like ofte blir det Guttesnakk med Håvard Høie.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt.

I dag kom jeg ganske så tilfeldig over en liten tekst i en andaktsbok da jeg var innom rommet til søsteren min. Den het ”hva kjennetegner oss kristne?”. Jeg ble stående der å lese.

Vi bærer alle kjennetegn

Teksten fikk meg til å tenke over en ting som jeg egentlig vet, men har glemt litt bort. Alle ulike grupperinger i samfunnet har sine kjennetegn, stod det. For eksempel at bunad er et kjennetegn på at du (sannsynligvis) er norsk, idrettsutøvere kjennetegnes av idrettsutstyr, politiet kjennetegnes av uniformen de bærer, tømmermenn kjennetegnes av arbeidsklær, spiker og en hammer. Slik kan man fortsette. Vi bærer alle kjennetegn.

Når det gjelder oss kristne kan vi gå langt tilbake i tid, til fariseerne, og finne ut at de – som kalte seg kristne – var utrolig opptatt av regler.

Det som kjennetegnet fariseerne var det de gjorde, og for så vidt ikke gjorde. Det som skulle til for å være en del av ”fariseergruppen”, var å følge de reglene som gjaldt. Regler som de selv hadde lagd.

Jeg måtte på ny tenke over det jeg trodde jeg hadde lært

Jeg måtte på ny tenke over det jeg trodde jeg hadde lært for lenge siden. Hva kjennetegner oss kristne? Jeg, og de kristne jeg kjenner – hva er det som kjennetegner oss? Har vi en masse regler som vi er nødt til å følge for å kunne kalle oss kristne?

Det tror jeg kanskje vi har. ”Slik må du være, slik må du gjøre, sånn skal du ikke gjøre og heller ikke sånn”. Men selv om vi kanskje har lett for å havne i dette sporet, så er det ikke det Jesus vil skal kjennetegne oss.

Da Jesus kom lærte han oss at det er det som er inni oss som skal være kjennetegnet vi bærer. Han sa ” Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler. At dere har kjærlighet til hverandre,” (Johannes 13:35). Kjærligheten bor inni oss, og har vi den der vil den også vise på utsiden.

Når jeg leste dette var det som en befrielse. Noen ganger kan regler føles som begrensinger og krav som er uoppnåelige. Jeg kan noen ganger spørre meg selv: må jeg virkelig få til alt det for å være bra nok for Jesus, for å være kristen?

Vær mer opptatt av det Jesus sier, nemlig: innsiden.

Jeg tror at Jesus har skapt deg og meg forskjellige, og at det er meningen at vi skal være forskjellige. Jeg håper vi kan slutte å bry oss om reglene som er laget av oss mennesker, og være mer opptatt av det Jesus sier, nemlig: innsiden.

” Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler. At dere har kjærlighet til hverandre,” (Johannes 13:35).

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.
Like ofte blir det Guttesnakk med Håvard Høie.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt.