Jeg er for travel til å ikke be

Jeg er for travel til å ikke be

Det er på tide å snu på ting.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne gangen også aktuelt for bønnelivet.

Saken ble først publisert i misjonsmagasinet Utsyn.

Neida, du leste ikke feil. Jeg er for travel til å ikke be.

Martin Luther har sagt: ”Jeg har så mye å gjøre i dag at jeg må tilbringe tre timer i bønn, bare for å være i stand til å få gjort alt sammen.” Når en mann som endret så mye trengte å be for å gjøre sine daglige gjøremål, hvem er jeg til å prøve å klare alt på egenhånd?

Bønn gjør dagen best

Hvis jeg tenker på bønn som noe jeg må få gjort for å huke det av på to-do-lista mi blir det noe som stresser meg og gir meg dårlig samvittighet. Vi må snu på det. Det er en mulighet til å snakke med min Allmektige Far om det jeg tenker på og trenger, en åpen linje til Ham som vet alt og vet best. Jeg er overbevist om at dagen blir bedre når jeg snakker med Gud om den underveis.

Kort og godt

Ikke tid til å be underveis i dagen, tenker du?

Det tar cirka 30 sekunder å be ”Vår Far”. Dette er bønnen Jesus lærte disiplene når de ba ham lære de å be. Noen ganger trenger jeg å be lenge. Andre ganger kommer jeg ikke lenger enn til ”Far!”. Gud hører korte bønner like godt som de lange. Og når du først ser etter tror jeg du vil se at det finnes hundre smutthull i den travle dagen din der du har tid til å vende deg til Gud.

Det er når jeg er travel jeg trenger mest påfyll.

Jeg blir stressa og sliten av å ha det travelt.  Jeg farter fra det ene til det andre til det tredje, og forbrenner energi og humør i en fart. Jeg tenker ikke like klart og har et dårligere filter, og kan fort både såre og bli såret, glemme viktige ting eller ta dårlige avgjørelser. Jeg har innsett at jo travlere jeg er, jo viktigere er det å ha Gud med meg i hverdagen – for å gi meg krefter og råd, bære mine bekymringer og hjelpe meg å møte andre på en god måte.

Kanskje burde jeg vært mindre travel?

I dagens stressa samfunn har vi lite stillhet. Vi er alltid pålogga, det tikker stadig inn notifications som vi må sjekke, TVen og Spotify durer i bakgrunnen, og vi er aldri helt stille. Jeg tror hverdagene våre blir bedre om vi setter av tid til ro. Tid til å tenke. Tid til at det blir stille nok i hodet til at vi kan høre Guds tanker også. Jo travlere vi er, jo viktigere er det å dekke de grunnleggende behovene som søvn, mat, hvile, og, nettopp, stillhet og tid med Gud.

Før eller etter Netflix?

Når jeg kommer hjem fra jobb må jeg velge. Bibel eller Netflix? Gå en tur og snakke litt med Gud, eller deise ned i sofaen og henge litt med mine todimensjonale venner? Jeg har innsett at jeg i løpet av en ”travel dag” likevel ofte får tid til minst 1-2 timer med en skjerm. Noen ganger er det akkurat den type hvile jeg trenger, og andre ganger tror jeg den tiden hadde vært til så mye mer velsignelse om jeg brukte den sammen med Gud. Jo travlere hverdagen er, jo mer bevisst må jeg være på hvordan jeg bruker den tiden jeg faktisk har.

24/7

Det er godt å vite at uansett hvordan dagene våre er, er Gud alltid tilgjengelig. Enten du ber på vei til skolen, i friminuttet, på do, på tur, på bønnemøte, eller før du sovner om kvelden, hører han deg. Han er pålogga 24/7 og venter bare på å høre fra deg. Hans ønske er å hjelpe deg og velsigne dagen din, uansett hvordan den ser ut.

Et rettferdig menneskes bønn er virksom og utretter mye.

Jak.5 16b (les hele avsnittet fra vers 13 til 16 her)

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne gangen også aktuelt for bønnelivet.

Saken ble først publisert i misjonsmagasinet Utsyn.