Jeg og du er avhengig

Jeg og du er avhengig

Går du for dopamin, eller for Gud?

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Da sa Herren: «Gå ut og still deg opp på fjellet for Herrens ansikt, så vil Herren gå forbi!» Foran Herren kom en stor og sterk storm som kløvde fjell og knuste klipper, men Herren var ikke i stormen.

Etter stormen kom et jordskjelv, men Herren var ikke i jordskjelvet. Etter jordskjelvet en ild, men Herren var ikke i ilden. Etter ilden – lyden av skjør stillhet. 1.Kongebok 19,11.

Gud kom til Elia i stillheten. Gud var i stillheten. Gud er i stillheten.

Føles godt å få melding

For noen dager siden så jeg en YouTube-video der den britiske forfatteren Simon Sinek snakket om hvilke utfordringer vi står ovenfor i denne generasjonen, som han kaller for Millenials. Han snakket blant annet om at interaksjon med sosiale medier produserer et kjemikal kalt dopamin. Det er derfor det føles godt når du får en melding. Føler du deg nede, og litt ensom, så hjelper det å gå til sosiale medier. Det føles godt når du får respons.

Lite forskning

Det er derfor vi teller likes, det er derfor vi går tilbake og sjekker ti ganger om det har kommet noen oppdateringer. Det føles godt. Dopamin er akkurat det samme kjemikalet som utløses når vi drikker alkohol, gambler og røyker. Med andre ord: det er veldig avhengighetsdannende. Vi har mye forskning på hvor skadelig for mye røyking, alkohol og spilleavhengighet er, og enda altfor lite på hvor skadelig avhengighet til sosiale medier er.

De fleste av oss forstår ikke at vi er avhengig. Tar du med deg mobilen over alt? På do? På restaurant? Sjekker du den før du sier god morgen til ektefellen din? Er du på mobilen før møtet på jobb skal starte, i stedet for å snakke med kollegaen din? Tekster du noen som ikke er der? Det er et problem, det er en avhengighet. Hvorfor er dette viktig?

Rotete prosesser med Gud

Gud finnes ikke i noen app. Gud kan ikke gi deg noen likes, eller en rask tilbakemelding på mobilen. Forholdet med Gud, som alle andre relasjoner, er ofte ukomfortabel, rotete prosesser som tar tid. Det krever tålmodighet. Det tar tid. Vi blir så vant til å få rask tilfredstillelse at vi ikke innser hvor skadelig det er for oss at vi mister det mest dyrebare vi har.

Akkurat som Elia så møter vi Gud og vår egen kreativitet i stillheten, ikke på Facebook.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.