Josef – et forbilde

Josef – et forbilde

Jeg er gutt og mann, og jeg trenger gode forbilder. La meg fortelle deg om en av dem.

Guttesnakk

En torsdag i måneden er det guttesnakk på iTro, med Hans Arne Sanna.

Like ofte er det jentesnakk.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Hans Arne om kan du sende en epost til iTro@nlm.no så setter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!

Om kort tid skal jeg feire jul! Pappa skal ta frem sin bibel og lese juleevangeliet, og nok en gang kommer jeg til å stoppe opp etter 2 setninger, fordi jeg begynner å tenke på Josef.

Jeg ser for meg der han står i den lille stallen når det renner inn med ukjente gjester

Over hele verden  leses historien om Jesus sin fødsel i jula, og i alle de millioner av hjem vil kanskje Josef fremstå som en liten ubetydelig parentes. Jeg ser for meg der han står i den lille stallen når det renner inn med ukjente gjester. Hyrdene kommer inn og forstyrrer freden med en gjeng bråkete sauer. Ut av intet kommer det noen vismenn med røkelse, når tror du Josef hadde bruk for røkelse? I et hjørne sto kanskje Josef og viste med seg selv at han ikke var den ekte faren til Jesus, han var bare mannen som elsket Jesus sin mor, Maria.
Vi vet ikke så mye om Josef, alt for lite egentlig. Men det lille bibelen forteller gir oss nok til å forstå hvem denne tømmermannen var.
Josef skulle gifte seg. Som gutt kan jeg tenke meg den spenningen og gleden det må ha vært. Gleden fikk seg et aldri så lite slag i tryne da det kommer frem at Maria allerede var med barn. Josef, som den fine fyren han var, ville ikke lage et stort nummer ut av det og skille seg fra henne i stillhet.

Det er her historien om Josef egentlig begynner. For midt i sine egne tankerekker om hvem som hadde satt barn på dama hans, så kommer det en engel til ham i en drøm. Engelen forteller Josef at han skal gifte seg med Maria, fordi det ikke er noen av de andre gutta i bygda som har gått bak ryggen hans, men det er Den Hellige Ånd som har gitt verden Guds egen sønn.

Josef må ha følt på både det ene og det andre, skam og baksnakkelse kanskje

Josef må ha  følt på både det ene og det andre, skam og baksnakkelse kanskje. Allikevel ofret han seg for Maria og Jesus. Han tar med seg Maria til Betlehem, leiter seg frem til en stall, slik at hun skal få føde godt og varmt. Josef drar etter fødselen til Egypt og blir flyktning der, for å redde Jesus fra å bli drept.

Jeg leser om en mann som stiller opp for dama si, gutten sin og følger Guds plan. Når engelen snakker til ham i drømmen, så snur han seg rundt og følger Guds plan. Jeg lurer på om jeg hadde gjort det samme? Stått opp for de jeg er glad i, tross baksnakkelse og stygge blikk?
Jula handler også om familie og venner. Jula er en høytid der vi er sammen med dem vi er glad i. Jeg vil at Josef skal være mitt forbilde i jula. Jeg vil også stille opp for de jeg er glad i. Jeg vil også følge Guds stemme når han sier til meg at jeg skal bry meg om familien min. Jeg har verken kone eller barn, men mange andre jeg er glad i, la meg gi dem en nydelig julehøytid.

Ill.foto:  Schram på flickr

________________________