Kan kristne gråte hvis Gud er god?

Kan kristne gråte hvis Gud er god?

- Gud eksisterer ikke for å løse alle våre problemer eller for å gjøre oss generelt glade, mener Olof Edsinger.

Spørsmål og svar

Du kan sende inn spørsmål du lurer på til iTro. Enten på mail til iTro@nlm.no, eller ved å fylle ut spørsmålsskjemaet på forsida på iTro.

Jeg prøver å være en av Jesu disipler, men jeg har noen spørsmål. Veldig mange jeg snakker med som ikke er kristne, har ofte den tankegangen at «siden du er kristen og jeg har sett deg gråte, så er ikke Gud god nok.»

Jeg mener virkelig ikke det er dette å være kristen handler om, men de henger seg opp i det. Jeg bryr meg foreløpig ikke så mye. Jeg vet jeg får svar hvis/når Gud føler det er riktig uansett, men jeg skulle altså hatt et slags svar på dette. Eventuelt noe jeg kunne svart dem.
 Det er slik at han som jeg ikke en gang vil sette stor bokstav foran, setter en tvil i dem før de i det hele tatt har fått høre om Jesus, Gud og Den Hellige Ånd.

Jeg har hørt mange forskjellige spørsmål og ”angrep”, men de fleste går ut på hvorfor det er vondt i verden når Jesus vant over det onde på korset? Jeg kan ikke svare på dette helt selv, og det er vanskelig å snakke dem ut av dette siden dette er veldig sentralt for dem.

Hilsen jente

SVAR:

Dette var en litt rar situasjon. Hvis jeg forstår deg riktig så har dine ikke-kristne venner låst seg til ideen om at hvis kristne kan være triste, så er ikke Gud noen de ønsker å ha et forhold til? Hvis dette er sant, har jeg noen spontane tanker:

  1.  En verden der ingen mennesker er triste eller gråter er vanskelig å forestille seg. Dette henger så tett sammen med at hele skapningen er ødelagt, og at dette kan komme til uttrykk i alle våre relasjoner. Den eneste verden som kommer til å være uten tårer er det nye Jerusalem (se Åp 21,4), og dit kommer vi som kristne når vi dør.
  2. Gud har ikke lovet å ta oss ut av denne verden, og fra de lidelsene som er en del av denne verden. Men han har lovet å gå ved vår side, og han fyller oss med «rettferdighet og fred og glede i Den Hellige Ånd» (Rom 14:17). I mange situasjoner vil dette hjelpe oss, og fellesskapet med Gud kan trøste oss. Men vi har aldri fått noe løfte om at livet skal være enkelt bare fordi vi tror på Jesus.
  3. At vi iblant opplever sorg og smerte er en del av det å være menneske. Personen som aldri gråter i en fallen verden er knapt menneskelig! Jesus gråt da hans venn Lasarus var død (se Johannes 11:35).

Til slutt vil jeg gjerne utfordre vennene dine, som det kan virke som sitter fast i en fremgangsteologi: Gud eksisterer ikke for å løse alle våre problemer eller for å gjøre oss generelt glade.

Gud er Gud selv om vi ikke engang tror på ham, og han har skapt oss til å herliggjøre ham med våre liv. Den eneste måten å ikke gå glipp av meningen med livet vårt her på jord, er derfor å vende seg til Herren, og når vi gjør det, vil han også begynne å påvirke våre liv.

Men den store fullbyrdelsen av alle hans løfter vil vi først få oppleve i himmelen.

Spørsmål og svar

Du kan sende inn spørsmål du lurer på til iTro. Enten på mail til iTro@nlm.no, eller ved å fylle ut spørsmålsskjemaet på forsida på iTro.