Kjærlighet er ikke å jage det neste følelsesrushet, men å lære å sette hverandre først.

Kjærlighet er ikke å jage det neste følelsesrushet, men å lære å sette hverandre først.

Det er absolutt viktig og flott å kjenne sommerfugler i magen, men det er nok ikke nok i seg selv.

Sex og sånt

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.

Denne saken ble opprinnelig publisert i 2018.

Love is in the air – det er sommer, med drømmer om en sommerflørt og litt ekstra hete følelser for «crushet.» Hvordan skal man takle dette?

Sinnsykt forelska

Det er flott å være forelska. Det er naturlig og det er spennende. Det kan føles som om hjertet stopper litt, eller bestemmer seg for å slå 10 ganger i sekundet, og ofte stopper det egentlig litt der. Du klarer fortsatt å tenke rasjonelt, og følelsene blir en pådriver for å prøve å bli bedre kjent med personen. Du blir ikke totalt blind av forelskelse.

Noen ganger stopper det ikke med hjertebank. Du blir helt oppslukt. Du tenker på personen hvert sekund av dagen, og ser for deg alle situasjoner der personen på mirakuløst vis vil erklære sin kjærlighet til deg. Det blir som å leve i en litt dårlig romantisk komedie uten at man noen gang kommer til den delen der gutten frir, eller jenta endelig forstår at det er gutten som alltid har vært der for henne hun egentlig vil ha. Med fare for å virke som tidenes håpløse romantiker, vi har vel alle hatt det slik noen ganger?

Forelskelsen kan komme til et punkt der det er åpenbart at det ikke er sunt lenger. Det er ikke lett å vite hva man skal gjøre da, men jeg tror det kan hjelpe å vite om mekanismene som ligger bak alle følelsene og tvinge seg selv litt ut av bobla og se alt litt fra utsiden.

Følelsesforvirring

Et godt kjent psykologisk ekspertment så litt på hvordan vi tolker våre egne følelser. En pen kvinnelig skuespiller ble satt til å få testpersoner (menn) til å fylle ut et spørreskjema, og gav alle nummeret sitt dersom de hadde videre spørsmål. Noen testpersoner møtte kvinnen rett etter en ustødig hengebro, mens noen møtte henne etter en solid og stødig bro. Resultatet var at mennene som kvinnen møtte på den ustødige broen hadde mye høyere sannsynlighet for å ringe for å få kontakt med henne igjen. Frykt og uro ble rett og slett forvekslet med tiltrekning.

Dette er et ganske spennende forsøk. Det er egentlig litt morsomt at det er forsket på. Hjernen vår har systemer som tolker de signalene kroppen vår gir, og matcher dem med følelser og tillegger dem mening. Det at en person sender blandede signaler og gjør deg usikker, kan gjøre at hjernen din forsterker følelsene du har for personen. Det er rett og slett ikke sikkert at det er når følelsene kjennes aller sterkest at de er aller mest ekte. Vi kan ende opp med å bli lurt av oss selv.

Trygghet

Det er absolutt viktig og flott å kjenne sommerfugler i magen, men det er nok ikke nok i seg selv. Samtidig er det også mulig å være skikkelig forelska uten at du holder på å besvime hver gang du ser din utkårede. Kjærlighet består også av sterke følelser, men i bunnen må det ligge trygghet.

Denne tryggheten bygges litt etter litt, og krever en del arbeid. Det lønner seg også å ha samme verdier i bunnen. Når man knytter sammen disse to dimensjonene av kjærlighet ser man virkelig Guds plan for forhold og ekteskap.

Kjærlighet er ikke å jage det neste «følelsesrushet,» men å lære å sette hverandre først. Jeg er ikke akkurat en ekspert, men etter å ha vært gift en stund begynner jeg å skjønne greia – trygghet i bunnen slår lett «sommerfugler på redbull.» Er tryggheten på plass, tror jeg du også vil se at følelsene får en ny «high,» denne gangen på en sunnere og enda bedre måte.

Sex og sånt

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.

Denne saken ble opprinnelig publisert i 2018.