Løsningen for deg som ikke har fått sommerjobb

Løsningen for deg som ikke har fått sommerjobb

iTro har testet ut hvordan det var å jobbe en dag som frivillige i NLM Gjenbruk.

NLM Gjenbruk

NLM Gjenbruk driver gjenbruksbutikker over hele landet – fra Tromsø i nord til Mandal i sør. Overskuddet går til NLMs prosjekter.

Å skaffe seg en sommerjobb kan være vanskelig, og på grunn av korona ble det ikke akkurat enklere denne sommeren.

Hadde du planer om sommerjobb, men har ikke fått det?

Jobbe i gjenbruksbutikk

iTro bryr seg om hele deg, og uten sommerjobb (og kristne festivaler), kan det fort bli en kjedelig sommer. Men fortvil ikke! Det finnes gode løsninger. For eksempel å jobbe som frivillig hos NLM Gjenbruk.

Kjeden har nemlig åpnet opp igjen sine gjenbruksbutikker, og ettersom butikkene har måtte holde stengt i flere måneder, ønsker de nå å holde mer åpent i sommerferien.

Men du forbinder kanskje gjenbruksbutikker med pensjonister? Så kan vanlig norsk ungdom, og spesielt iTro-lesere, også jobbe der?

Det tenkte jeg at vi måtte finne ut av. Jeg fikk med meg noen venner som testet ut å jobbe en dag i NLM Gjenbruk på Hamar.

Våre erfaringer kan du lese om lengre nede i saken, men først må vi stille noen spørsmål til Bjarte Rydland, som er leder for NLM Gjenbruk.

F.v: Håkon Rydland, Sara Marie Rydland, Jonatan Wallace Faraasen og Ali Abdirahman

95% av de frivillige er i risikogruppen

Hvorfor ønsker dere unge frivillige i butikkene deres?

– Nå har det seg sånn at 95% av alle våre frivillige er i den såkalte risikogruppen, og det er ikke alle disse som ønsker å møte opp på jobb av den grunn. Med andre ord ser vi spesielt etter yngre medarbeidere denne sommeren. Og det gjelder også ungdommer, understreker Bjarte.

– Hva er det ved jobben som kan appellere til de unge?

– Vi ønsker å fokusere på møteplassen i butikkene, hvor det er anledning til å møte mennesker. Det er mange som kommer innom og trives godt. Butikkene er en fin plass til å bygge relasjoner og kunne dele evangeliet. I tillegg er gjenbruk noe av det beste vi som enkeltpersoner kan gjøre for å ta vare på miljøet.

Butikkene er en fin plass til å bygge relasjoner og kunne dele evangeliet.

En annen stor motivasjon som blir nevnt, er at det å jobbe i gjenbruk genererer ganske store inntekter til misjonsarbeidet.

– Jo flere medarbeidere vi har i butikken vår i sommer, og jo mer vi klarer å holde åpent, jo mer penger kan vi klare å tjene til gode formål rundt omkring i verden.

Bare i løpet av fire åpningstimer den torsdagen vi jobbet, solgte vi for over 50 000 kroner. Overskuddet går til NLMs misjonsarbeid.

– Å jobbe som frivillig er heller ikke dumt å ha på CV-en for å søke andre jobber senere, påpeker Bjarte. I butikken har du mulighet til å lære alt fra kundebehandling til kasseapparatet.

Frivillig sommerjobb for unge

– Det er også viktig å nevne at dette er ulønnet arbeid, så det må være andre ting enn pengene for egen vinning som kan motivere.

– Kan man få lønn i himmelen av å være med som frivillig i NLM Gjenbruk?

– Om man får noe ekstra lønn vet jeg ikke. Så lenge man kjenner Jesus har man fått lønnen sin. Men samtidig kan man hjelpe andre mennesker til å komme til himmelen ved å bidra i jobben. Vi ønsker først og fremst at mennesker skal få lov til å bli kjent med Jesus.

– Men hvor er det man kan melde seg hvis man vil være med som frivillig?

– Hvis man har lyst til å jobbe kan man sjekke ut hvilken av butikkene som ligger nærmest der du bor. Du finner en oversikt her. Alle butikkene har også en Facebook-side hvor du kan finne kontaktinfo.

Men du må også advares. Hvis du først blir med å jobbe i sommer kan det godt hente du blir bitt av basillen og vil fortsette etter sommerferien også.

Gjenbrukssafari

I sommer har også NLM Gjenbruk en kampanje gående som de kaller for gjenbrukssafari. Det går ut på å legge ut et bilde av logoen på en av butikkene på Instagram, og tagge med #gjenbrukssafari.

Da kan man være med i trekningen av gavekort på 500 kr som trekkes hver uke i hele sommer. Her er det store vinnersjanser. Hvor mange butikker klarer du å besøke i løpet av ferien?

Våre erfaringer

Så tilbake til våre erfaringer. Hvordan hadde vi det egentlig etter en dags arbeid i butikken?

Jonatan: Det har vært fire lange timer. Høyt temp, solid innsats og arbeidsvilje. Noe av det mest spennende er prisingen, og inntektene åpner mange muligheter for dem vi samler inn penger til.

Ali: Det var min første gang i butikken, og jeg synes det er hyggelige og bra mennesker her. Du får nye venner også. Jeg anbefaler andre ungdommer å jobbe her 100%.

Sara Marie: Det er fint å jobbe i kassa og se alle de forskjellige menneskene som kommer til butikken, og gleden de viser over skattene de har funnet.

Håkon: Arbeidsoppgavene i dag har vært veldig varierte. Fra praktiske oppgaver som å fylle en varebil full av klær, bære sofaer og møbler (styrketrening for meg), til å møte mange hyggelige kunder fra alle verdens land. Det er også meningsfylt at overskuddet går til misjon og bistand, og ikke i egen lomme.

Har du også lyst å bli med?
Finn din nærmeste butikk på kartet nedenfor:

Ganeshfoto

NLM Gjenbruk

NLM Gjenbruk driver gjenbruksbutikker over hele landet – fra Tromsø i nord til Mandal i sør. Overskuddet går til NLMs prosjekter.