Mange av oss gutta kan ha vanskelig for å snakke med andre gutter om hvordan vi egentlig har det

Mange av oss gutta kan ha vanskelig for å snakke med andre gutter om hvordan vi egentlig har det

Hvordan få til en god samtale med kompisen din?

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk på iTro.

Denne artikkelen ble først publisert 26/10/21.

Mange av oss gutta kan ha vanskelig for å snakke med andre gutter om hvordan vi egentlig har det. Om noen spør oss hvordan det går, tror vi det eneste riktige svaret er: «Bra!»

Vi vet derimot at det ikke alltid er sant. Livet er både opp- og nedturer, og vi kan gå å gruble på mange ting. Det er ikke alltid en vil snakke med foreldre om alt (selv om det kan være veldig bra!), men hvordan kan vi da få gode samtaler med kompisene våre?

1.      Gjør noe annet sammen

Første råd er å gjøre noe annet, gjerne tankeløst, sammen. Gå en tur i skogen, eller til butikken, se en fotballkamp på TV, spill musikk sammen, eller ta en biltur.

Ofte har vi gutta enklere for å åpne oss og snakke om viktige ting vi lurer eller kjenner på, om vi kan fokusere på noe annet samtidig. En-til-en samtale over et bord blir gjerne altfor intenst.

2.      Finn en bibelvenn

Som kristne har vi en utrolig kilde til visdom og hjelp i Bibelen! Avtal med en kompis å møtes for å lese i Bibelen sammen, og snakke sammen om det dere leser. Mange gode samtaler kan komme ut av å lese i Bibelen.

Anbefaler å starte med for eksempel Markus-evangeliet, eller Apostlenes Gjerninger hvor det er mye man kan leve seg inn i!

3.      Bli med i en bibelgruppe kun for gutter

Bli med i en bibelgruppe kun for gutter. Her vil jeg varmt anbefale å legge inn en runde i løpet av samlingen hvor alle skal få dele hvordan de har det i livet. La det være en trygghet i gruppa av at det som deles ikke skal snakkes om til andre utenfor gruppa. Ofte er det bra om lederen går foran og deler ærlig fra sitt eget liv.

Husk at det er lov å skille mellom å være personlig og privat. Private ting skal kanskje bare deles med de aller nærmeste.

Åpne spørsmål

En hjelp til å få i gang en god samtale er å stille åpne spørsmål. Ikke bruk ja/nei-spørsmål, men begynn gjerne spørsmålet med «hva, hvordan, eller hvorfor». For eksempel:

  • Hva tenker du om alkohol?
  • Hvordan ville du reagert om ei jente sa …. ?
  • Hvorfor har du valgt å .… ?

Når en kompis stiller slike spørsmål – ikke vik unna, men gå inn i samtalen. Spør tilbake, og lytt oppmerksomt til hverandre.

Lykke til!

Anna Vander Stel / Unsplash

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk på iTro.

Denne artikkelen ble først publisert 26/10/21.