Nettdating

Nettdating

Hva skal kristne tenke om nettdating?

Tema

Tema på iTro i juni er «Media».

2 sider

Veldig mange saker i livet har 2 sider. fotball VM i Brasil er et eksempel. Det gir meg masse glede og engasjement, samtidig som jeg akkurat nå, 12 timer etter at England tapte sin andre kamp, fortsatt er sur og grinete for dette tapet. Dårlig eksempel egentlig, men poenget er at mye i livet er positivt, men kan få negative sider og misbrukes

Sosiale medier

Da sosiale medier invaderte våre hjem en gang på slutten av 90 tallet, kom uttrykket «2 sider av en sak» virkelig til sin rett. Det er ikke lenger et spørsmål om å advare mot sosiale medier, men hvordan man skal bruke sosiale medier. Da Snapchat dukket opp i 2011 var det hovedsakelig for å holde kontakten med venner og for å sende morsomme bilder, men etter hvert har Snapchat blitt misbrukt til både «sexting» og nettmobbing. Snapchat blir dermed et godt eksempel på at dette ikke handler om for eller mot sosiale medier, men hvordan vi bruker sosiale medier.

Nettdating

Der jeg fortsatt kan mimre tilbake til kontaktannonsene i avisene, der «alle» fikk lurt inn ord som tur, skog, mark og peiskos, er nå virkeligheten en helt annen. Nå handler det mer om å fylle inn lange personlighetstester, som kan matches mot potensielle partnere gjennom sosiale medier. Sjekking på nett er ikke lenger tabu og flaut, men en stor del av sosiale medier. På verdensbasis har det blitt en milliardindustri og kun det å treffe potensielle kjærester gjennom venner er nå mer utbredt blant amerikanere enn nettdating. I Norge viser tall at en av ti normenn har vært på date med noen de har truffet på nettet.

Å sjekke på nett har for mange blitt en viktig og naturlig vei for å finne en potensiell kjæreste og ektemake. Selvsagt har det blitt det. Hvilke andre steder kan man komme i kontakt med så mange single på kort tid? Mange i dag lever i tidsklemma, beveger seg i de samme miljøene og møter få potensielle kjærester. Når i tillegg statusen har økt betydelig for å finne noen på nett, så gir dette først og fremst mange nye muligheter.

Når det er sagt, så har selvsagt også dette flere sider. Det kan stilles spørsmålstegn med analyseverktøyet som brukes for «matching» og shoppingmentaliteten kan oppstå når man kan scanne seg gjennom profilene til haugevis av mennesker, som igjen kan føre til at vi blir mer kresne, fordomsfulle og fokuserer på snevre kriterier, som utseende og interesser. Vi ser også at utroskap på nettet er en voksende trend i Norge. Vi kan ikke komme utenom at det er personer med dårlige hensikter, som kun er ute etter sex.

Tinder

Den nyeste trenden er dating-apper, med Tinder som den raskest voksende. Konseptet er enkelt. Ved hjelp av informasjon fra facebook søker Tinder opp mulige kandidater i ditt nærområde, liker du kandidaten, sveiper man til høyre, eller til venstre om man ikke liker kandidaten. Hvis begge sier ja til hverandre, åpnes det opp for å kunne prate sammen. Genialt og enkelt vil noen si, andre vil si at det er kynisk ut fra utseende og gi en sterkere følelse av å være mislykket.

Jeg tror vi er tilbake til der vi startet, at alt har 2 sider. Tinder kan på samme måte som andre datingtjenester gi nye muligheter. Kristne kan finne andre kristne gjennom hva de «liker» på facebook og forskjellen blir kanskje ikke så stor fra hva det er på en kristen festival. Vi får et første inntrykk og finner ut at man deler noen interesser. Samtidig kan Tinder misbrukes til ego-boostong, overfokusering på utseende og engangsromanser.

Nettdating og kristen

Spørsmålet blir ikke om disse tjenestene forsvinner, men hvordan vi bruker dem. Hvis du er kristen, er du åpen om din kristne tro? Bevarer du din moralske standard online? Hva er hensikten for å bruke Tinder eller andre datingtjenester? Og fremstår du ærlig på nettet om hvem du er?

Som kristen mener jeg det er de viktige spørsmålene, også når man bruker tjenester som er tilrettelagt for kristne, slik som kristendate.no.

Dagens tips blir da ikke å skjule sin kristne tro online og at prinsippet om å vinne sin ektefelle i hellighet og ære gjelder like mye på nett.

Lykke til!

Ill.foto:  © Karen Roach – Fotolia.com